Helyszínek

A szűrési feltételeknek az alábbi találatok felelnek meg:

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet - Budapest - BUDAPEST, I.

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

BUDAPEST, I.
1013
Budapest
Krisztina krt.57
Telefon: 
+36 1 375-1184
E-mail: 
v.kovacs.annamaria@oszmi.hu
Figyelem!: 

Az épület önállóan nem bejárható.

Adatok

Leírás

A magyar színművészet hagyományainak felkutatására és tudományos feldolgozására 1952 decemberében alapították meg az Országos Színháztörténeti Múzeumot, melynek igazgatójává Hont Ferencet nevezték ki. A múzeum célkitűzését a következőképpen határozták meg: a kortárs színművészetet segíteni a magyar színjátszás múltjának megismertetésével, másrészt a színház iránt érdeklődő közönségnek bemutatni a régmúlt idők színjátékát. A gyűjteményt szinte a semmiből kellett létrehozni, de az itt dolgozó szakemberek (Cenner Mihály, Staud Géza, Dömötör Tekla) ismertsége illetve az akkor már megnyílt Bajor Gizi Színészmúzeum „ide vonzotta” a magyar színháztörténet becses emlékeit és dokumentumait. A gyűjteményépítést segítette Gobbi Hilda kiterjedt kapcsolatrendszere is. Az Országos Színháztörténeti Múzeum egyedüliként kezdte el gyűjteni, és egyedüliként gyűjti ma is a magyar színháztörténet tárgyi emlékeit, hiszen a többi muzeális intézményben, közgyűjteményben vagy marginálisan jelent meg a színházművészet vagy csak a papíralapú dokumentumokra terjedt ki a gyűjtőkör. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek harmonikus, klasszicista jellegű épület ad otthont a Krisztina körúton. Az eredetileg földszintes, majd emeletessé átalakított palota Krisztinaváros egyik legjelentősebb történelmi épülete, a 19. század negyvenes éveiben építtette Áldásy Antal kapitány. 1855-1866 között ez az épület volt családi otthona a Lánchíd és az Alagút skóciai születésű építészének, a budai Áldásy családba nősült Adam Clarknak.

Belső udvar
Bejárat  a Krisztina körút felől
A könyvtár
A lépcsőház

Újpesti Lepkemúzeum - Budapest - BUDAPEST, IV.

Újpesti Lepkemúzeum

BUDAPEST, IV.
1041
Budapest
Dessewffy utca 26.
Telefon: 
06703126162
E-mail: 
ujpestilepkemuzeum@gmail.com
Figyelem!: 

A bejárat lépcsőn keresztül közelíthető meg

Adatok

Leírás

Egy érdekes és egzotikus gyűjtemény Újpest szívében, amely Juhász György emberöltőt felölelő munkásságát, szenvedélyét tükrözi. Gyűjteményünk régiónként mutatja be a honi lepkefajták példányait, emellett, szakszerű tárlatvezetés révén bepillantást kaphatunk távoli országok egzotikus világába. A lepkéken kívül más ízeltlábú állatcsoportok – skorpiók, pókok, sáskák, kabócák és bogarak – képviselői is láthatók.
A rendezvénysorozat egyik különleges állomásaként az Újpesti Lepkemúzeum is várja a látogatókat, a megannyi érdekes és sokszor meghökkentő rovarcsodák mellett egy hatalmas, élő Chalcosoma caucasus XXL is látható lesz. (kb 12 cm hosszú orrszarvú bogár).

Újpesti Lepkemúzeum

Pénzügyminisztérium - Budapest - BUDAPEST, V.

Pénzügyminisztérium

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
József nádor tér 2-4.
Telefon: 
+36 1 795 1270
E-mail: 
konregisztracio@pm.gov.hu
Figyelem!: 

Kötelező regisztráció név és születési dátum megadásával, valamint a tervezett indulási időpont megjelölésével a konregisztracio@pm.gov.hu e-mail címre legkésőbb 2019. szeptember 19. (csütörtök) 15 óráig! (Ezt követően nincs mód látogatói regisztrációs igények fogadására!) Az épületbe folyadékot, élelmiszert behozni tilos! A belépéskor minden látogatónak biztonsági átvilágításon kell átesnie! Bővebb információ: https://oroksegnapokngm.kormany.hu/regisztracio

Adatok

Leírás

Századfordulós időutazásra invitáljuk Önöket Alpár Ignác egykori pénzpalotájába, amely a Magyar Általános Hitelbank székházának épült, napjainkban a Pénzügyminisztériumnak ad otthont. A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében a nagyközönség is megcsodálhatja a monumentális, gránitlábazatos homlokzat mögött rejlő építészeti különlegességeket, a historikus magyar építészet és iparművészet remekműveit. A csoportosan vezetett túrák betekintést nyújtanak a József nádor téri épület építészeti sajátosságaiba, valamint felidézik a magyar pénzügyi igazgatás elmúlt 150 esztendejét.

Pénzügyminisztérium (József nádor tér)
Miniszteri folyosó
Miniszteri tárgyaló
Miniszteri előtér Kossuth Lajos szobrával
Márvány főlépcső
Pénztárterem

Klimo Könyvtár - Pécs - BARANYA

Klimo Könyvtár

BARANYA
7621
Pécs
Szepesy u. 3.
Telefon: 
+36 72 501-600/22651
E-mail: 
tgyo@lib.pte.hu

Adatok

Leírás

A hajdani püspöki könyvtárat 1774-ben alapította Klimo György pécsi püspök (1751–1777). Ez a gyűjtemény volt Magyarország első nagy nyilvános bibliotékája. A hajdani püspöki könyvtár közel 35.000 kötetben több mint 17.000 művel büszkélkedhet. Az egyes termekben állandó, valamint időről időre megújuló, időszaki kiállítások keretében a látogatók képet kaphatnak a nyomdászat és a könyvkultúra 15–20. századi fejlődéséről, és a Klimo Könyvtár gyűjteményének nyelvi és tematikai sokszínűségéről. Vezetés keretében megtekinthető két időszaki kiállításunk, az Öttorony, Pécs irodalmi műveltsége a kezdetektől a 20. századig, valamint a Somogyi Ferenc emlékkiállítás is.

Klimo Könyvtár épülete
Szepesy terem
Aranyterem

Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjtemény - Pécs - BARANYA

Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjtemény

BARANYA
7621
Pécs
Szepesy u. 3.
Telefon: 
+ 36 72 501-600 / 22651
E-mail: 
tgyo@lib.pte.hu

Adatok

Leírás

Pécs, egyetemváros története. Az első magyarországi egyetem története az alapítástól egészen napjainkig. Az 5 teremből álló tárlat reprezentálja az egyetemi szerveződésben fontos, egymást követő korszakokat, ugyanakkor az egyetemiség, az európai egyetemi kultúra szemléletmódja is tükröződik a kiállítási koncepcióban.

Studiolo
Középkori egyetem
Rektori szoba
Montázs az egyetemtörténeti kiállításról

Légoltalmi Óvóhely - a JNSZ Megyei Polgári Védelmi Szövetség kiállítása - Szolnok - JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK

Légoltalmi Óvóhely - a JNSZ Megyei Polgári Védelmi Szövetség kiállítása

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK
5000
Szolnok
Jubileum tér 6.
Telefon: 
+36703459203
E-mail: 
info@jnszmpvsz.hu
Figyelem!: 

Az óvóhely épülete a MÁV Csomóponti Művelődési ház mögött található.

Adatok

Leírás

A kiállítás a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség által létrehozott gyűjtemény segítségével mutatja be a polgári lakosság háborúk és más katasztrófák elleni védekezését, a védekezés érdekében létrehozott szervezeteket, valamint azok fejlődését az 1900-as évek elejétől napjainkig.
A kiállítás egy, az 50-es évek végén épült háromszintes vasúti óvóhelyen várja a látogatókat. Maga az épület, az emberi létfenntartást biztosító berendezéseivel is „kiállítási tárgy”. A látogatók számára ez valódi időutazás, korabeli berendezések, eszközök idézik fel a rettegett háborús légicsapások időszakát. Megszólalnak a szirénák, felölthető a menekülőkámzsa, gázálarc, és a látogatókra boruló sötétségben, a két és félméteres falak közé zárva, életre kel az elvarázsolt labirintus.

Tereskei római katolikus templom - Tereske - NÓGRÁD

Tereskei római katolikus templom

NÓGRÁD
2652
Tereske
Petőfi u.
Telefon: 
+36 30 592-6928

Adatok

Leírás

A látogatók megismerhetik a középkori apátsági templom történetét, megcsodálhatják a mai Magyarország kiemelkedő jelentőségű Szent László freskó-ciklusát és bepillantást nyerhetnek Pálos Frigyes atya álmának megvalósulásába: egy gótikus boltozat újjászületésébe.

Tereskei római katolikus templom
Pastoforium
Szent László legenda freskó

Goszthony Kúria - Bárdudvarnok - SOMOGY

Goszthony Kúria

SOMOGY
7478
Bárdudvarnok
Bárdibükk 12.
Telefon: 
+36 70 3844307
E-mail: 
bardibukkglass@glassart.hu

Adatok

Leírás

Bárdudvarnok község Bárdibükk nevű településrésze volt a Goszthony család birtokának uradalmi központja. Itt található a kastély, a kápolna és a kúria.
A kúriában – Goszthony Mária festő- és keramikusművész akarata szerint – 1989-es halála óta is művészeti alkotómunka folyik, és kiállítás látogatható.
2019-ban emlékezünk Goszthony Mária halálának 30. évfordulójára!
1990 óta működik a Nemzetközi Üveg Alkotótelep, melynek kiemelkedő programja az augusztus 20-i héten megrendezésre kerülő Nemzetközi Üveg Szimpozion. Az alkotótelep területéről az egész községre kiterjedő művészeti események – hatodik éve – a Bárdudvarnoki Kulturális Hét/Zselic Lelke Fesztivál rendezvénnyé bővültek ki.
Év közben telefonos bejelentkezés alapján látogatható a Goszthony Mária Emlékkiállítás és a Nemzetközi Üveg Szimpozionok gyűjteményéből rendezett kiállítás, de időszakos kiállítások is vannak.
Az alkotótelep kemencéit alkalmanként művészek, művészeti iskolák bérlik, ilyenkor a szerencsések üvegfúvást is láthatnak. Vagy a saját programok alkalmával, mint az Üveges Majális, a Nemzetközi Üveg Szimpozion, Üveges Mikulás.
A kúria parkjában megtekinthető a 300-400 éves öreg tölgy is.
Rendes múzeumi nyitva tartás: 10 órától – 18 óráig, előzetes telefonos bejelentkezés alapján. December 24-től január 2-áig zárva.

Goszthony Kúria

Kálmán Imre Emlékház - Siófok - SOMOGY

Kálmán Imre Emlékház

SOMOGY
8600
Siófok
Kálmán Imre sétány 5
Telefon: 
+36 84 506-598 8-as mellék
E-mail: 
emlekhaz.kalman.imre@gmail.com
Figyelem!: 

Szeptember 22-én vasárnap a múzeum csak előzetesen bejelentkezett csoportokat fogad. Az jelentkezéseket szeptember 13-ig várjuk az Emlékház email címére. emlekhaz.kalman.imre@gmail.com

Adatok

Leírás

Az Emlékház a világhírű zeneszerző, Kálmán Imre szülőháza, melyben gyermekkorát töltötte 9 éves koráig. Az állandó kiállítás a zeneszerző életét és munkásságát mutatja saját tárgyain (itt látható többek első saját zongorája) valamint dokumentumokon és fényképeken keresztül. A kiállításban találhatók kiadványok, kották, valamint Kálmán Imre elismerései, kitüntetései.

Az Emlékház első kiállítóterme, benne a zeneszerző íróasztala és zongorája.
Kálmán Imre zongorája
Kálmán Imre frakkja
Kálmán Veráról szóló terem
Kálmán Imre kezének gipszlenyomata

Jókai Közszíntér - Klebelsberg iskola - Balatonfűzfő - VESZPRÉM

Jókai Közszíntér - Klebelsberg iskola

VESZPRÉM
8175
Balatonfűzfő
Jókai utca 19.
Telefon: 
+36 30 748-5764; +36 1 386-8901
E-mail: 
makradr3@gmail.com

Adatok

Leírás

Hamarosan

A Balatonfűzfői Klebelsberg iskola szemből