Helyszínek

A szűrési feltételeknek az alábbi találatok felelnek meg:

Az első bástya és a Táncsics-börtön - BUDAPEST - BUDAPEST, I.

Az első bástya és a Táncsics-börtön

BUDAPEST, I.
1014
BUDAPEST
TÁNCSICS MIHÁLY UTCA 9.
Telefon: 
+36 30 153 0673
E-mail: 
info@budapopup.hu

Adatok

Leírás

A Táncsics utca 9. szám alatti telek 2014-ben került vissza magyar tulajdonba, előtte több mint 60 évig az Egyesült Államok nagykövetségét védő tengerészgyalogosok szálláshelye volt. Itt található a tavaly feltárt és május óta látogatható török-kori Erdélyi-bástya, a 18. század elején épült Szent József lőportár és a száz évvel később épített barokk Szent József kaszárnya. Utóbbi Táncsics-börtönként is ismert, innen szabadították ki a márciusi ifjak 1848-ban az írót, de raboskodott az épületben Kossuth Lajos is. A program első részében vezetett sétán mutatjuk be a régészeti feltárás területét, majd azt követően épületvezetés keretében lehet megtekinteni a lőportár épületének alsóbb szintjeinek csak a KÖN keretében látható tereit. A séta és az épületvezetés egy program, ezért egy regisztráció szükséges a részvételhez.

Az első bástya kiállítás
Az Erdélyi-bástya

Budavári Városháza - Budapest - BUDAPEST, I.

Budavári Városháza

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Kapisztrán tér 1
Telefon: 
+ 36 1 458 3032
E-mail: 
zombori.andrea@budavar.hu
Figyelem!: 

Az emelt és az óvóhely csak regisztrációval látogatható, regisztracio@budavar.hu.

Adatok

Leírás

A regisztráció nélkül érkező látogatók megtekinthetik a Városháza auláját és az ott található szépművészeti kincseket.
A regisztrált érdeklődők vezetett séta keretében ismerkedhetnek meg a Városháza (egykori Állami Nyomda) épületének történetével és szépművészeti kincseivel az emeleteken is.
Szintén előzetes regisztrációhoz kötött az épület alatt kialakított II. világháborús óvóhelyrendszer megtekintése.

Városháza aula

De la Motte-Beer-palota - Budapest - BUDAPEST, I.

De la Motte-Beer-palota

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Dísz tér 15.
Telefon: 
+36 1 202 1967
E-mail: 
delamotte-beer@varkapitanysag.hu
Figyelem!: 

A De la Motte-Beer-palota befogadóképessége 30 fő. A link a"vezetés" fül alatt található!

Adatok

Leírás

A De la Motte–Beer-palota, miként a legtöbb budavári épület, középkori alapokon nyugszik. Az építtetői nevét őrző, ezért kétnevű palota legpompásabb ékessége az emelet barokk lakótérsora, az „emphilade”. Az öt tágas helyiség egybenyitható, így alakítható ki egyetlen nagy tér. 1773-ban a De la Motte család eladta az épületet Beer József Kajetán katonai gyógyszerésznek, Buda egyik leggazdagabb polgárának, aki akkor már egy évtizede megnyitotta patikáját a ház földszintjén. A levéltári adatok szerint a patikus nevéhez köthető az udvari árkádsoros loggia, a barokk kapualj, valamint a gazdagon díszített emeleti térsor létrehozása. Az épület hosszú ideig rejtőzködő kincse volt az 1962-ben 15 réteg festék alól előkerült, majd feltárt, közel 250 négyzetméter festett falfelület, amely példa nélküli a budavári polgári építészetben, de a budai arisztokrácia palotáiban sem ismerünk ez idáig hasonlót. A palota teljes műemléki rekonstrukciója 1963-ra fejeződött be, akkor üvegezték be az emeleti folyosó árkádjait, akkor készült el a falképek restaurálásának első szakasza.
A De la Motte-Beer-palota érdekessége az, hogy tulajdonosa a pincétől a padlásig foglalkozása képére formálta. A klasszikus patikusházban a földszinti üzletből nyílt az anyagraktár és a laboratórium, a pincében tartották a különböző gyógyvizeket, szeszeket, a gyógynövények szárításához „növénypadlást” rendeztek be. Vezetett - regisztrációhoz kötött - épületlátogatásunk keretében "a pincétől a padlásig" be lehet járni az épületet.

De la Motte-Beer-palota
Festett falfelületek
De la Motte-Beer-palota
Festett falfelületek

Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára - Budapest - BUDAPEST, I.

Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Bécsi kapu tér 2-4.
Telefon: 
+36 1 225 2843
E-mail: 
kozmuvelodes@mnl.gov.hu

Adatok

Leírás

A budai Vár északi oldalán magasodó épület a magyar historizmus egyik legfontosabb alkotása. Pecz Samu tervezte az 1910-es években a kor legmodernebb eszközeit alkalmazva. Az épület gazdag belső falfestményeit Dudits Andor festőművész Klebelsberg Kuno elképzeléseinek megfelelően alkotta meg. A látogató e falfestmények és Róth Miksa színes címeres üvegablakai segítségével emeletről emeletre haladva ismerheti meg a magyar történelem egyes kiemelkedő eseményeit, alakjait.

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet - Budapest - BUDAPEST, I.

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

BUDAPEST, I.
1013
Budapest
Krisztina krt.57
Telefon: 
+36 1 375-1184
E-mail: 
v.kovacs.annamaria@oszmi.hu
Figyelem!: 

Az épület önállóan nem bejárható.

Adatok

Leírás

A magyar színművészet hagyományainak felkutatására és tudományos feldolgozására 1952 decemberében alapították meg az Országos Színháztörténeti Múzeumot, melynek igazgatójává Hont Ferencet nevezték ki. A múzeum célkitűzését a következőképpen határozták meg: a kortárs színművészetet segíteni a magyar színjátszás múltjának megismertetésével, másrészt a színház iránt érdeklődő közönségnek bemutatni a régmúlt idők színjátékát. A gyűjteményt szinte a semmiből kellett létrehozni, de az itt dolgozó szakemberek (Cenner Mihály, Staud Géza, Dömötör Tekla) ismertsége illetve az akkor már megnyílt Bajor Gizi Színészmúzeum „ide vonzotta” a magyar színháztörténet becses emlékeit és dokumentumait. A gyűjteményépítést segítette Gobbi Hilda kiterjedt kapcsolatrendszere is. Az Országos Színháztörténeti Múzeum egyedüliként kezdte el gyűjteni, és egyedüliként gyűjti ma is a magyar színháztörténet tárgyi emlékeit, hiszen a többi muzeális intézményben, közgyűjteményben vagy marginálisan jelent meg a színházművészet vagy csak a papíralapú dokumentumokra terjedt ki a gyűjtőkör. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek harmonikus, klasszicista jellegű épület ad otthont a Krisztina körúton. Az eredetileg földszintes, majd emeletessé átalakított palota Krisztinaváros egyik legjelentősebb történelmi épülete, a 19. század negyvenes éveiben építtette Áldásy Antal kapitány. 1855-1866 között ez az épület volt családi otthona a Lánchíd és az Alagút skóciai születésű építészének, a budai Áldásy családba nősült Adam Clarknak.

Belső udvar
Bejárat  a Krisztina körút felől
A könyvtár
A lépcsőház

Pénzügyminisztérium - Szentháromság tér - Budapest - BUDAPEST, I.

Pénzügyminisztérium - Szentháromság tér

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Szentháromság tér 6
E-mail: 
keseru.david@ter6.hu
Figyelem!: 

A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az alábbi linken található űrlap kitöltésével lehet: https://forms.gle/nLF25Tm5TZw8YSb48
A helyszín korlátozott befogadóképessége miatt csak az első 40 fő regisztrációját áll módunkban elfogadni.

Adatok

Leírás

Folyamatban van az egykori Magyar Királyi Pénzügyminisztérium épülettömbjének Fellner Sándor 1903-as tervei alapján történő műemléki homlokzat- és tetőrekonstrukciója, valamint a korszerű irodai munkakörülményeket biztosító épületbelső megvalósítása. A műemlék városképi illeszkedését biztosító eredeti állapot hiteles visszaállításán túl az is fontos cél, hogy a modern irodák kialakítása során az épület reprezentatív terei és más értékei ne sérüljenek, továbbá méltó színvonalú legyen a kivitelezés. Az épületegyüttes rehabilitációját követően itt kerül elhelyezésre a Pénzügyminisztérium. Az 1904-ben átadott épület alagsor, földszint + 3 emeletes épület keretes beépítést követ, három belső udvarral, amelyet a beruházás részét képező, középkori eredetű Fortuna Ház (volt Egyetemi Nyomda) tömbje szakít meg. A Szentháromság téri traktus nagyvonalú kialakítású tereit a Fortuna köz felé jellemzően oldalfolyosós elrendezésű irodai szárnyak követik. A palotáról átfogó képet ad az 1908-as kiadású, reprezentatív Fellner album. A kötetben részletes leírás található az épület korszerű, egyedi műszaki megoldásairól és egyes díszítőművészeti elemekről is, amelyek a palotaépítészet kimagasló alkotásai.

Az érdeklődők az épület építéstörténetével, épületszerkezetével, valamint a folyamatban lévő homlokzati rehabilitációhoz és belső terek rekonstrukciójához kapcsolódó kutatómunkákról hallgathatnak meg előadásokat.

Időpont: 2019.09.21. (szombat) 10.00 - 15.00
Helyszín: 1014 Budapest, Szentháromság tér 6. (ideiglenes bejárat a Hess András tér felől)

Pénzügyminisztérium Szentháromság téri főhomlokzati látványterv
Pénzügyminisztérium főhomlokzati tető és torony látványterv
Csarnok es díszlépcső
Nagycsarnok lépcsőkorlátjának Zsolnay-féle kerámiaelemei
Díszterem
Főhomlokzat részlete

Sándor-palota - Budapest - BUDAPEST, I.

Sándor-palota

BUDAPEST, I.
1014
Budapest
Szent György tér 1.
Telefon: 
+36 1 224-5019
E-mail: 
kiraly.monika@keh.hu
Figyelem!: 

Nem szükséges előzetes regisztráció, a KÖN napok alatt a Palota 10-18 óra között látogatható. Az épület alkalmas mozgáskorlátozottak fogadására is.

Adatok

Leírás

Az 1806-ban a névadó Sándor Vince gróf által építtetett klasszicista palota a második világháborúban szinte teljesen megsemmisült. Néhány állagmegóvó intézkedésen kívül hosszú ideig nem nyúltak hozzá. Külső arculatát csupán 1989-90-ben javították ki, de teljes (külső, belső) helyreállítását csak 2000–2002 között végezték el, újjáélesztve ezzel a palotát. A belső reprezentatív terek megidézik a közel két évszázados történet valamennyi fontos időszakát, mégis egységes arculatot és a feladatához méltó karaktert adnak a palotának. 1867-től a második világháború végéig – mint a mindenkori miniszterelnök rezidenciája – 19 magyar miniszterelnök élt és dolgozott itt. 2003 óta Magyarország mindenkori köztársasági elnökének és hivatalának, a Köztársasági Elnöki Hivatalnak a székhelye.

Nyugati homlokzat
Esti kép
Tükör terem
Empire szalon
Goblein-terem
Kerek-szalon
Mária Terézia-szalon
Elnöki tárgyaló

Várkert Bazár - Déli Paloták - Budapest - BUDAPEST, I.

Várkert Bazár - Déli Paloták

BUDAPEST, I.
1013
Budapest
Ybl Miklós tér 6.
Telefon: 
+36 1 225 0554 / 292
E-mail: 
info@varkertbazar.hu

Adatok

Leírás

Az 1875-1883 között, Ybl Miklós tervei alapján épült neoreneszánsz Várkert Bazár a Világörökség része, ugyanakkor 1996 óta a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékének egyike volt. Eredetileg kereskedelmi funkciót töltött be, majd később műtermek, kiállítások, különböző iskolák helyszínéül szolgált. A második világháborúban súlyos károkat szenvedett Várkert Bazár területén 1961-től a budai Ifjúsági Park működött, az életveszélyessé vált épületegyüttes 1984-es bezárásáig. Ezt követően, bár számos elképzelés született hasznosításáról, a Várkert Bazár közel harminc éven át kihasználatlanul állt. A kormány 2011. október 19-én döntött a Várkert Bazár teljes rekonstrukciójának megkezdéséről. A felújítás első ütemében megújult az Ybl tervezte épületegyüttes, amelyet 2014. április 3-án adtak át a nagyközönségnek. A Várkert Bazár területén található kiállító terek, multifunkciós rendezvénytér, neoreneszánsz kert, az éttermek és a kávéház mind azt a célt szolgálja, hogy az ide látogatók az év minden időszakában megtalálják a szórakozás, kulturált kikapcsolódás, találkozás lehetőségét. A komplexum időszaki kiállításoknak, kültéri és beltéri rendezvényeknek is helyet ad.

Várkert Bazár - Testőrpalota - Budapest - BUDAPEST, I.

Várkert Bazár - Testőrpalota

BUDAPEST, I.
1013
Budapest
Ybl Miklós tér 2.
Telefon: 
+36 1 225 0554 / 292
E-mail: 
info@varkertbazar.hu

Adatok

Leírás

"Ellentétek harmóniája". Az 1875-1883 között, Ybl Miklós tervei alapján épült neoreneszánsz Várkert Bazár a Világörökség része, ugyanakkor 1996 óta a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékének egyike volt. Eredetileg kereskedelmi funkciót töltött be, majd később műtermek, kiállítások, különböző iskolák helyszínéül szolgált. A második világháborúban súlyos károkat szenvedett Várkert Bazár területén 1961-től a budai Ifjúsági Park működött, az életveszélyessé vált épületegyüttes 1984-es bezárásáig. Ezt követően, bár számos elképzelés született hasznosításáról, a Várkert Bazár közel harminc éven át kihasználatlanul állt. A kormány 2011. október 19-én döntött a Várkert Bazár teljes rekonstrukciójának megkezdéséről. A felújítás első ütemében megújult az Ybl tervezte épületegyüttes, amelyet 2014. április 3-án adtak át a nagyközönségnek. A felújítási munkálatok során egyebek mellett török és középkori kerámiákat, használati tárgyakat, ékszereket és fegyvereket tártak fel a régészek. A terület északnyugati részén, a Várhegy oldalában hódoltságkori kőépületek maradványai, téglapadló és döngölt agyagpadló is előkerült. A török korból fennmaradt egy vasrácsos lefolyó, amelyre egy kilyuggatott szűrőt rögzítettek, megakadályozva a nagyobb szennyeződések csatornába jutását. A Vízhordó-lépcsőtől délre található terület a középkorban és a 16–17. században külvárosnak számított, ahol temetők húzódtak, melyek az 1684-es, 1686-os ostromok idején pusztultak el. A Várkert Bazár területén található kiállító terek, multifunkciós rendezvénytér, neoreneszánsz kert, az éttermek és a kávéház mind azt a célt szolgálja, hogy az ide látogatók az év minden időszakában megtalálják a szórakozás, kulturált kikapcsolódás, találkozás lehetőségét.

Bölcs Vár - Budapest I. - BUDAPEST, I.

Bölcs Vár

BUDAPEST, I.
1014
Budapest I.
Úri utca 21.
Telefon: 
+36 30 257 2272, +36 30 903 3336
E-mail: 
info@bolcsvar.hu
Figyelem!: 

Regisztrálni 09.20.16.00 óráig lehetséges!
A Ház mozgáskorlátozott vendégeink számára is akadálymentesen látogatható.
A ház előtti korlátozott parkolási lehetőségek miatt tömegközlekedéssel történő megközelítés javasolt.

Adatok

Leírás

A budai óvárosháza közel 800 éves történetével a Várnegyed központjában, Buda egyik legrégebbi és legpatinásabb részében, a Szentháromság tér szomszédságában helyezkedik el. Az épület 160 éven át funkcionált Buda városházaként, 70 éven át pedig az első kerületi elöljáróság székhelye volt.
Működött benne csendőrség, iskola, majd a második világháború utáni időszakban múzeumok, kutatóintézetek. A 2014-ben megkezdett régészeti és műemléki kutatások révén számos érdekes részlet került napvilágra, többek között a török kor óta elzárt, most megnyitott pince, az egykori börtöncellák, több középkori épületmaradvány, illetve a mai épületen keresztül húzódó középkori sikátor nyomvonala. Ma a Bölcs Vár, a tudás háza névre keresztelt épület elsősorban akadémiai és tudományos munkának ad otthont és az egykori budai városháza a képzés, az oktatás, a tudomány és az ismeretterjesztés új központjává vált Buda történelmi negyedében. A Bölcs Vár aktuális, megújuló tudományos, ismeretterjesztő előadásoknak, workshopoknak és kulturális programoknak a helyszíne. A nagyközönség számára nyitott az alagsor és a földszint, a pinceszinten rendezvénytermek, az első udvarban egy fogadótér és kávézó, a Szentháromság utcára nyíló épületrészben pedig a Pallas Athéné Könyvkiadó könyvesboltja, valamint a "Királyok pénzei – Budavári pénzverés a középkorban" című érmekiállítás foglalnak helyet. Az érmekiállításon mintegy kétszáz érméből álló gyűjteményt tekinthetnek meg a látogatók. A tárlat a középkori magyar pénzverés történetébe enged bepillantást. A hely szelleméből adódóan kiemelten szerepel a kiállításban a budavári pénzverés története, hiszen a középkorban a közelben folyt a budai pénzverés. A kiállítás a magyar királyok számos pénzritkaságát vonultatja fel Szent István korától a mohácsi vészig és az azt követő időszakig. Az érmék mellett 3D-s kivetítés, kvízek, egyedi fejlesztésű játékok és pénzzel kapcsolatos mesék színesítik a tárlatot.

Bölcs Vár - Szentháromság tér
Bölcs Vár - Szentháromság tér
Kávézói udvar
Keleti udvar
Pince átjáró
Pince lejáró
Bölcs Vár - Úri utca
Pince
Barokk lépcső
Bölcs Vár - Szentháromság tér

Dohnányi villa kertje - Budapest - BUDAPEST, II.

Dohnányi villa kertje

BUDAPEST, II.
1021
Budapest
Széher út 24/a
Telefon: 
+36 1 200 1305
E-mail: 
info@dohnanyikert.org
Figyelem!: 

A kertben sok a lépcső és kissé nomádak a viszonyok, ami mozgáskorlátozottak számára gondot jelenthet. Továbbá a kertben hűvös lehet, megfelelő öltözékben jöjjenek.

Adatok

Leírás

Dohnányi Ernő zeneszerző és zongoraművész, legendás zeneakadémiai tanár 1929-ben építtette meg villáját, és terveztetett köré a kor neves tájépítészével angolpark-szerű kertet, melyet aztán maga is gyarapított növényekkel. A műemléki védettségű épület és a kert még ma is varázslatos, melyet évente néhány alkalommal egy-egy kerti koncert apropóján lehet meglátogatni. Idén is lesz ilyen, előzetes regisztrációhoz kötött esemény.

Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár - Budapest - BUDAPEST, II.

Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár

BUDAPEST, II.
1024
Budapest
Keleti Károly utca 5.
Telefon: 
+36 1 345-6041
E-mail: 
angelika.pasztor@ksh.hu
Figyelem!: 

Az épületséta csak a könyvtár területét érinti!
A programra ezen a linken lehet regisztrálni: https://forms.gle/Kvm2JXAjJa1bzgVeA

Adatok

Leírás

A Czigler Győző által tervezett "Statisztikai palota" eklektikus épületének alagsori szintjén 1897 óta működik a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár. Látogatóink megismerkedhetnek a könyvtár történetével, olvasótermeinkkel, tömörraktárunkkal és a patinás főigazgatói irodával. A nagyjából 1 órás könyvtárbemutató részletes betekintést enged a könyvtár, valamint a már több mint egy évszázadra visszatekintő és azóta gyümölcsöző nemzetközi kapcsolatok működésébe is. Számos további érdekességet is megtudhatnak a hallgatók, sőt a KÖN alkalmából az állományunkban található régi és ritka könyvek közül is bemutatunk néhányat. Az épületséta nagyjából 45 perc, amelyet stílusosan egy körülbelül 20 perces statisztikai játékkal zárhatnak le a látogatók. Valamennyi látogatónknak ingyenes internethasználatot és ingyenes beiratkozási lehetőséget is biztosítunk.

A KSH Könyvtár bejárata
A KSH Könyvtár folyosója
A könyvtár Bibó István olvasóterme
A Bibó István terem szépirodalmi gyűjteménye
A könyvtár társadalomtudományi szakolvasója
A könyvtár társadalomtudományi szakolvasója
A könyvtár nemzetközi szakolvasója

Aquincumi Múzeum - Budapest - BUDAPEST, III.

Aquincumi Múzeum

BUDAPEST, III.
1031
Budapest
Szentendrei út 135.
Telefon: 
0612501650
E-mail: 
aquincum@aquincm.hu

Adatok

Leírás

Az Aquincumi Múzeum 1894. május 10-én, 125 éve nyitotta meg kapuit. A római régészeti parkban az aquincumi polgárváros mindennapi életébe pillanthatunk be, láthatjuk a rekonstruált római lakóházat, a világhírű aquincumi orgonát és a látványraktár gazdag gyűjteményét. Magyarország egyik legnagyobb területű római régészeti parkja több mint 110 éves múltra tekint vissza. A romterület Aquincum polgárvárosának nagyjából a harmadát mutatja be, a városközpont legjellemzőbb középületeivel és magánházakkal, amelyek Kr. u. 2-3. századi városszerkezetet idézik. A látogatók megnézhetik a két főút kereszteződésénél található fórumot, hozzá tartozó szentélyt, a basilicat, a nagy közfürdőt és a tabernae sort. Felfedezhetőek a padlófűtés, a vízvezetékek, a csatornarendszer maradványai.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum - Budapest - BUDAPEST, III.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

BUDAPEST, III.
1036
Budapest
Korona tér 1.
E-mail: 
mkvmuzeum@gmail.com
Figyelem!: 

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Adatok

Leírás

A régi Óbuda központjában található épületegyüttes mozgalmas évszázadokat élt meg. Lakott itt fűszer-csemege árus, vendéglős, elítélt bűnözőből lett Mikulás, híres író és sokan mások. 2011 őszétől a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak ad otthont. A KÖN keretében szervezett vezetésen a résztvevők megismerhetik a múzeum olyan részeit, amelyeket a nagyközönség máskor nem láthat. Az épület zegzugos szobái között Kiss Imre, múzeumigazgató kalauzolja az érdeklődőket. Műhelytitkok, jövőbeli tervek és lehetőségek bemutatása a múzeum épületében és udvarán. Ha kíváncsi a múzeum épületének rejtett meséire, ne hagyja ki vezetésünket! A séta kb. 60 perces.

Óbudai Társaskör - Budapest - BUDAPEST, III.

Óbudai Társaskör

BUDAPEST, III.
1036
Budapest
Kiskorona utca 7.
Telefon: 
+36 1 250-0288
E-mail: 
info@obudaitarsaskor.hu
Figyelem!: 

Az épületvezetésen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!

Adatok

Leírás

Az Árpád híd tövében régi óbudai hangulatot idéz a Korona tér, Kiskorona utca, Mókus utca által határolt tömb. Három oldalra tekint az Óbudai Társaskör épülete, melynek múltja, mint Óbudáé, a római korig nyúlik vissza. Ezen a középkorban is lakott helyen a 19. században a Koronához és az Oroszlánhoz címzett fogadó és kávéház nyílt. A sok évtizedes használat és funkcióváltások azonban a felismerhetetlenségig átalakították az épületet, de az 1980-as években értő szemmel és szívvel Korompay Katalin építész feltárta, rekonstruálta, újjáteremtette azt. Korompay Katalin ezért a munkájáért Ybl Miklós-díjban részesült.
Az 1988-as átadás óta az Óbudai Társaskör épülete, kertje, minden szeglete kínálja a lehetőséget, hogy életteli események: koncertek, zenés irodalmi estek, kiállítások teremtsenek alkalmat a társas összejövetelre. Akik hozzánk járnak, már sokan ismerik egymást, ismerik és várják az élményt, amelyet ez a hely ad.
2018. október elsején az épület 200., az Óbudai Társaskör 30. évfordulóján nagytermünk ünnepélyesen felvette Till Ottó nevét.
Az Óbudai Társaskör Galériát a főváros ismert, progresszív kiállítóhelyei között tartják számon a kortárs képzőművészet iránt érdeklődők. A tárlatokat műfaji és generációbeli sokszínűség jellemzi.
Az Óbudai Társaskör fenntartója Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata.

Előtér
A TIill Ottó-terem bejárata
Kert
Till Ottó-terem

Rácz Gyöngyi Közösségi Központ-Újpesti Cigány Helytörténeti Gyűjtemény - Budapest - BUDAPEST, IV.

Rácz Gyöngyi Közösségi Központ-Újpesti Cigány Helytörténeti Gyűjtemény

BUDAPEST, IV.
1043
Budapest
Tél utca 52.
Telefon: 
+36 20 437 4367
E-mail: 
molnaristvangabor1@gmail.com

Adatok

Leírás

Tárlatvezetés Magyarország első cigány helytörténeti gyűjteményében, ahol archív fotográfiákon megjelennek a város régmúlt cigánybandái, ősi mesterségükkel foglalatoskodó szegkovácsok, kereskedők és családjaik, azaz a régi Újpest cigányai.

a közösségi központ épülete

Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola - Budapest - BUDAPEST, IV.

Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola

BUDAPEST, IV.
1041
Budapest
Görgey Artúr u. 26.
Telefon: 
+36 1 366-6755

Adatok

Leírás

A Foerk Ernő által tervezett impozáns épület 1925-27 között épült. A telket Újpest város ingyenesen adta át erre a célra, és az építési költségek felét is állta. Az iskola létrejöttétől kezdve a magyar szakképzés egyik meghatározó intézménye, Újpest egyik sikertörténete. Az épület és az iskola házi-múzeuma megtekinthető vezetéssel.

a szakiskola homlokzata

Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium - Budapest - BUDAPEST, IV.

Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium

BUDAPEST, IV.
1043
Budapest
Tanoda tér 1.
Telefon: 
+36 1 370-0652; +36 1 369-3388

Adatok

Leírás

Az 1905-ben alapított gimnázium épületét 1914-ben avatták fel. Megtekinthető vezetéssel. Program: épületbejárás, csillagvizsgáló megtekintése és az Öveges-labor bemutatója.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak! Előzetes jelentkezés nem szükséges.

a gimnázium homlokzata

Újpesti Lepkemúzeum - Budapest - BUDAPEST, IV.

Újpesti Lepkemúzeum

BUDAPEST, IV.
1041
Budapest
Dessewffy utca 26.
Telefon: 
06703126162
E-mail: 
ujpestilepkemuzeum@gmail.com
Figyelem!: 

A bejárat lépcsőn keresztül közelíthető meg

Adatok

Leírás

Egy érdekes és egzotikus gyűjtemény Újpest szívében, amely Juhász György emberöltőt felölelő munkásságát, szenvedélyét tükrözi. Gyűjteményünk régiónként mutatja be a honi lepkefajták példányait, emellett, szakszerű tárlatvezetés révén bepillantást kaphatunk távoli országok egzotikus világába. A lepkéken kívül más ízeltlábú állatcsoportok – skorpiók, pókok, sáskák, kabócák és bogarak – képviselői is láthatók.
A rendezvénysorozat egyik különleges állomásaként az Újpesti Lepkemúzeum is várja a látogatókat, a megannyi érdekes és sokszor meghökkentő rovarcsodák mellett egy hatalmas, élő Chalcosoma caucasus XXL is látható lesz. (kb 12 cm hosszú orrszarvú bogár).

Újpesti Lepkemúzeum

Újpesti Polgár Centrum - Budapest - BUDAPEST, IV.

Újpesti Polgár Centrum

BUDAPEST, IV.
1042
Budapest
Árpád út 66.
Telefon: 
+36 1 370-0652; +36 1 3793114
E-mail: 
helytorteneti@ujkk.hu

Adatok

Leírás

Újpest első, közösségi művelődést szolgáló létesítménye, mely kifejezetten erre a célra készült. Az akkori Újpest vezető társadalmi egyesülete, az Újpesti Közművelődési Kör tevékenységéhez méltó ingatlan létrehozását határozta el. A házépítési alap adományokból, lakossági kölcsönökből állt össze, megmozdult érte a település szinte minden polgára. A 19. század utolsó éveiben épült létesítmény történetével és mai életével ismerkedhetnek meg a látogatók.

az épület homlokzata

Újpesti Városháza - Budapest - BUDAPEST, IV.

Újpesti Városháza

BUDAPEST, IV.
1041
Budapest
István út 14.
Telefon: 
+36 1 370-0652

Adatok

Leírás

A városháza 1900 augusztusára épült fel Hegedűs Ármin és Böhm Henrik tervei szerint. Létrehozása újpesti mesterek munkáját dicséri. A valójában eklektikus stílusú, szecessziós motívumokat is hordozó kétemeletes épület kezdettől fogva Újpest jelképe. Ma is eredeti funkcióját tölti be. Az épület vezetővel történt megtekintése során Újpest történetével és jelentős személyiségeivel is megismerkedhetnek a látogatók. A vezetők az épület közösségi részein kívül a dísztermet és házasságkötő termet is megmutatják az érdeklődőknek.

a városháza homlokzata

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár - Budapest - BUDAPEST, V.

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

BUDAPEST, V.
1053
Budapest
Ferenciek tere 6.
Telefon: 
+36 30 202 3382
E-mail: 
titkarsag@lib.elte.hu

Adatok

Leírás

A 2018-ban Magyar Örökség Díjjal kitüntetett ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktató, nevelő és kutató munkáját segítő tudományos intézmény, nyilvános szakkönyvtár, s egyben az Egyetem keretei között működő valamennyi könyvtár hálózati központja, és könyvtári informatikai rendszerének irányítója. A tagkönyvtárak számára koordinálja a közös katalógus- és adatbázis-építést, az online szolgáltatásfejlesztést, illetve szaktanácsadással, belső képzésekkel segíti az együttműködést.
Az Egyetemi Könyvtárt a nagyszombati jezsuita kollégium bibliotékájaként alapította Oláh Miklós esztergomi érsek 1561-ben, majd 1635-ben egyetemi gyűjteménnyé vált, amikor Pázmány Péter esztergomi érsek megalapította a nagyszombati egyetemet. A jezsuita rend 1773-as feloszlatása után az egyetem és vele együtt a könyvtár állami intézménnyé lett, majd 1777-ben Budára, a királyi várba költözött. Az Egyetemi Könyvtár 1780-tól, Mária Terézia utasítása alapján már kötelespéldány joggal rendelkezett, és ettől kezdve jó ideig a nemzeti könyvtár szerepét is betöltötte. 1784-ben II. József utasítására Pestre költözött az egyetem. A kiegyezés utáni Magyarország egyik első nagy felsőoktatási beruházásaként 1876-ban az ország és a főváros első nyilvános könyvtáraként felépült a Ferenciek terén álló könyvtárpalota, melyben az intézmény azóta is működik.

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, Díszterem
ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, Aula
ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, Műemlékraktár

Földalatti Vasúti Múzeum - Budapest - BUDAPEST, V.

Földalatti Vasúti Múzeum

BUDAPEST, V.
1052
Budapest
Deák téri aluljáró
Telefon: 
+ 36 1 461 6500/41103
E-mail: 
muzeum@bkv.hu

Adatok

Leírás

A múzeum állandó kiállítása és műemléki épülete az 1896-ban átadott földalatti vasút múltját mutatja be. Autentikus helyszínen, a földalatti vasút egy eredeti alagútszakaszában, a korszak hangulatát idéző környezetben (Zsolnay-csempeburkolat, eredeti állomásfelirat) tekinthetik át a földalatti történetét az érdeklődők.
A program során a látogatók megtekinthetik A BKV arcai című új időszaki kiállítást is, amely a fővárosi közlekedési eszközök személyzetének, a BKV és a jogelőd társaságok járművezetőinek, kalauzainak, ellenőreinek tevékenységébe, munkaeszközeibe, oktatásába enged bepillantást.

Fővárosi Törvényszék - Budapest - BUDAPEST, V.

Fővárosi Törvényszék

BUDAPEST, V.
1055
Budapest
Markó utca 27.
Telefon: 
+36 1 354 6686
E-mail: 
sajto@fovarosit.birosag.hu
Figyelem!: 

Az épületbe történő belépésnél biztonsági okokból a belépők ruházatát és táskáját átvizsgálják. Ruhatár és értékmegőrzés nem biztosított.
20 fő feletti csoportok részére előzetes regisztráció szükséges a sajto@fovarosit.birosag.hu e-mail címen!

Adatok

Leírás

A Fővárosi Törvényszék épületét 1890. augusztus 1-jén adták át, legdíszesebb tárgyalója az úgynevezett esküdtszéki terem, amely ma is őrzi eredeti formáját. A tárgyaló legfőbb dísze Feszty Árpád hat táblaképe. A könyvtár kiállítószekrényében megtekinthető az 1822-ben Werbőczy István neve alatt megjelent magyar törvénytár, a Corpus Iuris Hungarici, ami a könyvtár legrégebbi kötete.
Az érdeklődők óránként vezetett séta keretében tekinthetik meg a Fővárosi Törvényszék esküdtszéki termét, könyvtárát és „Törvényszéki elődeink” című bíróságtörténeti kiállítást is.
Az egyes csoportok létszáma maximum 25 fő lehet.

Gazdasági Versenyhivatal - Budapest - BUDAPEST, V.

Gazdasági Versenyhivatal

BUDAPEST, V.
1054
Budapest
Alkotmány u. 5.
Telefon: 
+36 1 472-8985
E-mail: 
versenykultura@gvh.hu

Adatok

Leírás

1869-ben Fürst Mór megrendelésére, Gaál Bertalan tervei alapján készült a bérpalota céljára emelt Alkotmány utca 5 sz. alatti ingatlan, a belváros kiemelt területén. Jelenleg a Gazdasági Versenyhivatal intézményének ad otthont. A Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) az Országgyűlés hozta létre a tisztességtelen piaci magatartás tilalmáról szóló 1990. évi LXXXVI. törvény elfogadásával. A hivatal a törvény hatályba lépésével egyidejűleg, 1991. január 1-jén kezdte meg működését. A versenyellenes magatartások tilalmának törvénybe iktatását és a szabályok betartása felett őrködő GVH létrehozását a gazdasági hatékonyságot kikényszerítő piaci verseny szabadságának és tisztaságának védelme motiválta.

Gazdasági Versenyhivatal épülete
A Hivatal bejárata
Versenytanácsi tárgyaló előtere
Aula
Aula fenti nézetből
Az épület III. emelete
Belső tér
Belső tér fenti nézetből
Kijárat az épületből

Közép-európai Egyetem - Budapest - BUDAPEST, V.

Közép-európai Egyetem

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
Nádor 9.
Telefon: 
+36 1 327-3000
E-mail: 
benkok@ceu.edu
Figyelem!: 

Belépés a Nádor utca 15. bejáratán, regisztráció a belső recepciós asztalnál.

Adatok

Leírás

A Közép-Európai Egyetem (CEU) belvárosi épülettömbje számos örökségi értékkel bíró épületet foglal magába. A Nádor utca 9-es szám alatti telek 1813-ban lett Gróf Festetics Antal tulajdona. Az épületet 1826-ban Pollack Mihály tervezte. A Festetics-palota a reformkorban főúri palota volt, a kiegyezés után pénzügyi központ. 1945-ben államosították, 1960-tól külkereskedelmi vállalatok székhelye, 1992-től a CEU-nak ad otthont. A Nádor utca 11. szám alatt található, 1914-15-ben felépített lakóház Jánszky Béla és Szivessy Tibor tervei alapján készült a Festetics család részére. Az épület homlokzatán található, Moiret Ödön által készített domborművek az első világháború borzalmaira emlékeztetnek. Az épület 1997-ben került a Közép-európai Egyetem tulajdonába, és 2006-ban állították helyre a homlokzatot. A Nádor utca 13. alatti épület 1841-ben épült Hild József tervei szerint a nagybirtokos Vay József megbízására. Hild József tervezte a volt Marczibányi palotát is, amely 1830-32 közt épült, és ma szintén (többek közt) a Közép-európai Egyetemnek ad helyet. A Nádor utca 15. szám alatt épült a CEU legújabb egysége, a díjnyertes ír O'Donnel-Toumey építésziroda munkája.

MTA Székház és Művészeti Gyűjtemény - Budapest - BUDAPEST, V.

MTA Székház és Művészeti Gyűjtemény

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
Széchenyi István tér 9.
Telefon: 
+36 1 411 6123
E-mail: 
keptar@btk.mta.hu
Figyelem!: 

A vezetések előzetes regisztráció alapján látogathatóak. Regisztrálni a www.mta.hu/esemenynaptar oldalon keresztül lehet.
Az épület mozgáskorlátozottak számára az Akadémia utca felőli bejáraton keresztül látogatható.

Adatok

Leírás

Az Akadémia székházának első emeleti reprezentatív teremsora a Kulturális Örökség Napjain ismét nyitva áll a közönség előtt. A díszterem és felolvasó terem mellett látogatható a képes- és az elnöki tanácsterem is, amelyek falain az intézményi és a nemzeti emlékezet kiemelkedő alakjainak arcképei, többek között Széchenyi István, Kölcsey Ferenc és Vörösmarty Mihály portréi függnek.

elnöki tanácsterem
homlokzat-túra
díszterem
a díszterem kariatidái

Országház - Budapest - BUDAPEST, V.

Országház

BUDAPEST, V.
1055
Budapest
Kossuth Lajos tér 1-3.
Telefon: 
+36 1 441 4479
E-mail: 
kozonsegszolgalat@parlament.hu
Figyelem!: 

A legtöbb programunk regisztrációhoz kötött, regisztrálni honlapunkon lehet: konseta.parlament.hu

Adatok

Leírás

Magyarország parlamentjének épületét – amit magyarul Országháznak hívunk – méltón sorolják a világ legszebb parlamentjeinek sorába. A Duna-parti panoráma egyik legfontosabb elemeként 2011-ben a Világörökség részének választott épület felbecsülhetetlen muzeális érték, a magyar nemzet büszkesége. Az Országház a törvényhozás otthona, a Szent Korona őrzési helye, 199 országgyűlési képviselő, valamint az őket segítő közel 600 ember munkahelye.

Pénzügyminisztérium - Budapest - BUDAPEST, V.

Pénzügyminisztérium

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
József nádor tér 2-4.
Telefon: 
+36 1 795 1270
E-mail: 
konregisztracio@pm.gov.hu
Figyelem!: 

A Pénzügyminisztérium (1051 Budapest, József nádor tér 2-4.) épületlátogatási regisztrációja lezárult, további igények fogadására már nincs mód!

Adatok

Leírás

Századfordulós időutazásra invitáljuk Önöket Alpár Ignác egykori pénzpalotájába, amely a Magyar Általános Hitelbank székházának épült, napjainkban a Pénzügyminisztériumnak ad otthont. A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében a nagyközönség is megcsodálhatja a monumentális, gránitlábazatos homlokzat mögött rejlő építészeti különlegességeket, a historikus magyar építészet és iparművészet remekműveit. A csoportosan vezetett túrák betekintést nyújtanak a József nádor téri épület építészeti sajátosságaiba, valamint felidézik a magyar pénzügyi igazgatás elmúlt 150 esztendejét.

Pénzügyminisztérium (József nádor tér)
Miniszteri folyosó
Miniszteri tárgyaló
Miniszteri előtér Kossuth Lajos szobrával
Márvány főlépcső
Pénztárterem

Petőfi Irodalmi Múzeum – Károlyi-palota - Budapest - BUDAPEST, V.

Petőfi Irodalmi Múzeum – Károlyi-palota

BUDAPEST, V.
1053
Budapest
Károlyi utca 16.
Telefon: 
+36 1 317-3611/245
E-mail: 
nagyvari.ildiko@pim.hu

Adatok

Leírás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Több, mint Petőfi; több, mint irodalom; több, mint múzeum. Az irodalom múzeuma mára olyan eleven színtérré változott, ahol a múlt és a jelen irodalma szorosan összekapcsolódik.
A Petőfi Irodalmi Múzeumnak otthont adó Károlyi-palotát az egyik legismertebb magyar főúri család, a Károlyiak ízlése emelte Budapest egyik legimpozánsabb palotájává. A belváros klasszicista gyöngyszeme sok olyan titkot rejt magában, amelyek mind a fővárosi építészettörténet, mind a magyar történelem és irodalom jelentős mérföldkövei. A századok során falai között királyok és miniszterek, művészek és politikusok vendégeskedtek.

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Károlyi-palota Díszterme
A Petőfi Irodalmi Múzeum – Károlyi-palota Lotz-terme
A Petőfi Irodalmi Múzeum – Károlyi-palota belső hangulat
Magukra maradt bútorok – kiállítás enteriőr
Magukra maradt bútorok – kiállítás enteriőr
Magukra maradt bútorok – kiállítás enteriőr

Ráth-ház - Budapest - BUDAPEST, V.

Ráth-ház

BUDAPEST, V.
1053
Budapest
Papnövelde u.2.
Telefon: 
+36 30 964-2179
E-mail: 
attila.jeney@gmail.com

Adatok

Leírás

A Ráth-ház tervezője Hild József, építtetője Ráth Károly pékmester (és nem a hasonló nevű főpolgármester) volt. A szép, klasszicista lakóház - mint sok másik hasonló épület - barokk magra épült. A pincében található az ország - feltehetően - legöregebb ipari pékkemencéje, kitűnő állapotban. Az épületben 140 éven keresztül működő Arany Oroszlán Gyógyszertár 2012-ben feltárt és restaurált berendezése a Kiscelli Múzeumban található...
Szarvasházi Judit: A korabeli patikákat egyfajta misztikum övezte. A cél az volt, hogy a berendezés lenyűgözze, csodálatba, ámulatba ejtse a betérőt, akik a város legszebb enteriőrjeivel találkozhattak a patikákban és a cukrászdákban. Nem csak a gyógyászatról, a társadalmi élet színteréről is szó volt... Talán ezen a vonalon kapcsolódunk a KÖN 2019. évi vezérfonalához.
A korabeli gyógyszerészeten, az épületünkben valaha dolgozó híres patikusokon kívül természetesen beszélni szeretnénk az épületről, sőt - ha a tisztelt látogatókat nem untatja - a közvetlen közelünkben fellelhető sok-sok érdekességről is... A további részletekről az épületben működő klub honlapján (www.oroszlanklub.com) olvashatnak.

A Ráth-ház Papnövelde utcai (déli) homlokzata
Fabábos korlát a lépcsőházban
Körfolyosó pálcarács korláttal
A pékműhely (Ráday Mihály fotója)
Az officina (Kiscelli Múzeum)

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára - Budapest - BUDAPEST, VI.

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

BUDAPEST, VI.
1067
Budapest
Eötvös u. 7.
Telefon: 
+36302801025
E-mail: 
info@abtl.hu

Adatok

Leírás

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára az 1945 utáni titkosszolgálati iratok állami közgyűjteménye. A levéltár biztosítja, hogy bárki megismerhesse a magára vagy családjára vonatkozó állambiztonsági iratokat, valamint a tudományos kutatásai és közművelődési programjai révén közvetlenül is hozzájárul a korszak elemző bemutatásához. Székhelye, az egykori Schneider-ház, eredeti formájában helyreállított neobarokk belvárosi bérpalota, mely méltó környezetet nyújt a tudományos és kulturális rendezvényeknek.
„Vagyok, mint minden ember: fenség / Észak-fok, titok, idegenség” – írta csodálatos versében Ady Endre. A politikai rendőrség történetét aligha lehetne pontosabban jellemezni, mint ezzel a két szóval: titok és idegenség. Ám levéltárunk ezen a hétvégén éppen nyíltságával és emberközelségével tűnik ki. Kedves látogatóink megismerhetik épületünk kevéssé ismert szép zugait, az állambiztonság iratainak furcsa és különös históriáit, s közben gondolatban végigjárjuk az elmúlt 140 év magyar történelmét. E fenséges élményben részesüljenek minél többen!

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Könyvtára - Budapest - BUDAPEST, VI.

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Könyvtára

BUDAPEST, VI.
1062
Budapest
Andrássy út 103.
Telefon: 
+36 1 469-7759
E-mail: 
hoppmuseum@hoppmuseum.hu
Figyelem!: 

Csak előzetes regisztrációval tekinthető meg a könyvtár.

Adatok

Leírás

Múzeumunkat 1919-ben alapította a cégtulajdonos, világutazó, műgyűjtő és mecénás, Hopp Ferenc (1833‒1919). Hopp Ferenc keleti műtárgyait világkörüli utazásai során és korának nagy világkiállításain vásárolta. A Múzeum megalakulása után a gyűjtemény adományok, vásárlás és más múzeumok keleti anyagainak áthelyezésével gyarapodott. A gyűjtemény ma mintegy 30 000 műtárgyból áll, s kínai, japán, indiai, délkelet-ázsiai, nepáli, tibeti, mongol, koreai és közel-keleti tárgyanyagot ölel fel.
A Hopp Múzeumhoz tartozik az ország egyetlen keleti művészeti szakkönyvtára, valamint az egyetlen ilyen profilú adattár, amely keleti utazókkal, utazásokkal kapcsolatos értékes archív fotó- és dokumentumanyagot is őriz. A könyvtár fő feladata, hogy állományával, valamint szolgáltatásaival megismertesse és népszerűsítse az ázsiai kultúrákat, ezen belül is az ázsiai vizuális művészetet. A könyvtárban több mint 30 ezer kötetes könyv és folyóirat állományt őrzünk.
Szeptember 21-én a regisztrált látogatók betekinthetnek a könyvtár titkos zugaiba és megismerkedhetnek egy-egy ázsiai könyvritkasággal.

Léderer Ede és neje bérpalotája - Budapest - BUDAPEST, VI.

Léderer Ede és neje bérpalotája

BUDAPEST, VI.
1067
Budapest
Hunyadi tér 10.
E-mail: 
hunyadiudvar130@gmail.com

Adatok

Leírás

Amikor Gyula 1873-ban nagyközségből rendezett tanácsú várossá alakult, a képviselőtestület az alig 30 éves Léderer Edét választotta meg városi mérnöknek. De a haladó szemléletű Léderer hamarosan „kinőtte” szülővárosát. Feleségével, Léderer Edéné szül. Werner Reginával együtt új kihívások reményében először az 1879-es nagy árvíz sújtotta Szegedre, majd 1886-ban Budapestre költöztek. Néhány évvel később telket vásároltak az akkoriban beépülő Hunyadi tér északkeleti oldalán, ahova az építőmérnök egy három és félemeletes bérpalotát tervezett és épített. Az 1889-ben elkészült francia neoreneszánsz stílusú épület megkopott oromzatán a mai napig olvasható az a kőtáblára vésett felirat, amely szerint ez a Hunyadi-udvar. Miután a szomszédos telek egy része is a Léderer házaspár tulajdonába került, a térre néző főépület kiegészült egy hátsó udvari melléképülettel. Ennek köszönhetően a Hunyadi tér 10. a korszak egyik legnagyobb lakóházává vált, amelynek falai között az idők során olyan hírességek is megfordultak, mint Derkovits Gyula festőművész vagy Dohnányi Ernő zeneszerző ifjú korában. A Kulturális Örökség Napjai alkalmából vendégeinkkel együtt meg szeretnénk ünnepelni a Hunyadi-udvar fennállásának 130. évfordulóját.
Szeptember 22-én, vasárnap, 10 és 18 óra között a főépület belső udvarában egy háztörténeti kiállításon ismerkedhetnek meg a Hunyadi-udvar múltjával. A gyermekek számára kifestővel kedveskedünk. Egy ötletbörze keretében a rossz állapotú épület jövőjével kapcsolatban felmerülő kérdésekre várjuk a hozzánk látogató szakemberek – építészek, művészettörténészek, restaurátorok – mellett a lelkes laikusok válaszait is.

Hunyadi tér 10. – a térre néző homlokzat
Hunyadi tér 10. – a térre néző homlokzat részlete
Hunyadi tér 10. – oromzat
Hunyadi tér 10. – terrazzo burkolat az építtető házaspár monogramjával
Hunyadi tér 10. – a reprezentatív lépcsőház részlete

Magyar Képzőművészeti Egyetem - Budapest - BUDAPEST, VI.

Magyar Képzőművészeti Egyetem

BUDAPEST, VI.
1062
Budapest
Andrássy út 69-71.
Telefon: 
+36 1 373-0069
E-mail: 
romoda.klara@mke.hu

Adatok

Leírás

Az Andrássy út 69. szám alatti épület a régi Műcsarnok épülete, közadakozásból épült 1875-77 között, Láng Adolf tervei alapján. A palota gazdagon díszített, aranyozott, stukkókkal díszített, oszlopos-boltíves márványozott előcsarnokkal fogadja a látogatókat. Az aulát - mely valaha nyitott udvar volt - övező ólomüveg ablakokat Róth Zsigmond tervezte és készítette. Az épületben a folyosó menyezet-lunettáit és a nyolcszögletű keretbe foglalt allegorikus figurákat az egykori Mintarajztanoda festészeti osztályának tanára, a kor ünnepelt freskófestője, Lotz Károly festette. Az Andrássy út 71. alatti épület Rauscher Lajos építész tervei szerint készült, neoreneszánsz stílusú, homlokzatán, a párkányszalag medalionjaiban több híres-neves festő, szobrász és építész arcképei láthatók, ezek Székely Bertalan munkái.

Magyar Képzőművészeti Egyetem - Epreskert - Budapest - BUDAPEST, VI.

Magyar Képzőművészeti Egyetem - Epreskert

BUDAPEST, VI.
1063
Budapest
Kmety u, 26-28.
Telefon: 
+36 1 373-0069
E-mail: 
romoda.klara@mke.hu

Adatok

Leírás

1882-től szobrászati és festészeti mesteriskolák működtek itt, jelenleg is festő és szobrász műtermeknek ad otthont. Nevét arról az eperfás ligetről kapta, melyet Stróbl Alajos szobrászművész hozatott rendbe. A kertben található a józsefvárosi Kálvária téren állt régi, pesti, barokk kálváriakápolna épülete (1744-1749). A kálváriát feltehetőleg Mayerhoffer András építette. A Kálvária tér rendezése miatt lebontásra ítélt kálváriát Stróbl Alajos kezdeményezésére kövenként vitték át mai helyére. Az épület felújítása, restaurálása 2006-ban fejeződött be. Az Epreskertben található még a Mátyás-templom 13-14. századi délkeleti kapuzata és több más eredeti köve, valamint a Kolozsvári testvérek Sárkányölő Szent György szobrának bronz másolata.

Bélyegmúzeum - Budapest - BUDAPEST, VII.

Bélyegmúzeum

BUDAPEST, VII.
1074
Budapest
Hársfa utca 47.
Telefon: 
+36 1 342 37 57
E-mail: 
iroda@belyegmuzeum.hu

Adatok

Leírás

A Dob-, Hársfa-, és Csengeri utca által határolt területen álló épület - mely helyt ad a Bélyegmúzeumnak is - kivitelezését 1937-ben kezdték meg a neves építész, Rimanóczy Gyula tervei alapján. A Pesti postapalotának is nevezett épület két év alatt készült el. Érdekessége, hogy az első középületek közé tartozott fővárosunkban, mely már a Bauhaus utáni építészet letisztult, geometrikus stílusában készült. Homlokzatainak síkjait izgalmasan töri meg a Boda Gábor alkotta szoborcsoport, melynek tömbszerű figurái szervesen illeszkednek az épület egészének látványához. A múzeum speciális igényeit már a tervezés során figyelembe vették. A gyűjtemény darabjainak védelmére az akkor legkorszerűbb automata tűzoltó- és klímaberendezéssel látták el a kiállítóteret és a raktárakat.
A kiállítóteremben találkozhatunk a korabeli berendezés egy részével és az eredeti belsőépítészeti tervrajzokkal. A lépcsőház és az előtér falát a Zsolnay-gyár külön, a múzeum részére készített csempéi és reliefjei díszítik, és ugyancsak a Zsolnay-gyárban készültek a múzeum területén több helyen is látható padlóvázák.

Fasori Református Templom - Budapest - BUDAPEST, VII.

Fasori Református Templom

BUDAPEST, VII.
1071
Budapest
Városligeti fasor 5.
Telefon: 
+36 1 342-7311
E-mail: 
hivatal@fasor.hu

Adatok

Leírás

A Városligeti fasoron sétálva a legtöbb arra járó szeme megakad egy impozáns épületen. Ahogy közeledünk, először a terméskőből készült elemek tűnnek fel, az óriási, bástyaszerű torony. A kapun belépők aztán meghökkennek: a nyers külső mögött a hazai szecesszió egyik leggyönyörűbb alkotása, egy gazdagon díszített enteriőr – az egyik legszebb magyarországi templombelső fogadja őket. A „tovább merészkedők” gyorsan szembesülhetnek azzal is, hogy a gyönyörű templom élő, eleven és folyamatosan növekvő keresztyén közösség otthona.
A templom épületének megálmodója a jeles magyar műépítész, Árkay Aladár, akinek ez volt az első egyházi felkérése. 1911 és 1913 között zajlott az építkezés, és 1913. június 1-jén szentelték fel a templomot. Belépve a görögkereszt alaprajzú épületbe, hatalmas tér fogad bennünket, óriási ablakokon árad be a fény. A félköríves tartóelemeken valamint a szószék fölött gyönyörű, népies, stilizált díszítőmotívumok futnak végig, akárcsak a meredek oromfallal lezárt magas nyeregtetőn, kívül. Az ablakokon, a csilláron és a padokon a korszak neves szakemberei dolgoztak (Róth Miksa, Miákits Károly, Kovács Zsigmond), az épület pirogránit díszei pedig a pécsi Zsolnay-gyárban készültek.
„... a templomnál nagyobb van itt” (Máté evangéliuma 12,6b) – ez a felirat olvasható a templom bejáratánál. Jézus Krisztus magára mutató szavaival kívánunk arra emlékeztetni, hogy a mi örökségünk minden képzeletet felülmúl. A „nagyobbról” tettek hitvallást elődeink a templom megépítésekor. Szeretettel hívjuk Önt is gyönyörködni kincseiben, sétálni Magyarország egyik legszebb szecessziós épületében. Bízunk benne, hogy mikor kilép a templomkapun, gondolatai rímelnek majd a zsoltár szavaira: „Hatalmasan cselekedett ezekkel az Úr!” (Zsoltárok könyve 126,2).

Budapest-Fasori Református Templom
Budapest-Fasori Református Templom
Budapest-Fasori Református Templom
Budapest-Fasori Református Templom
Budapest-Fasori Református Templom

NAV Kiemelt Adó- és Vámigazgatóság / Magyar Adózástörténeti Kiállítás - Budapest - BUDAPEST, VII.

NAV Kiemelt Adó- és Vámigazgatóság / Magyar Adózástörténeti Kiállítás

BUDAPEST, VII.
1077
Budapest
Dob utca 75-81.
Telefon: 
+36 1 472-6342
E-mail: 
muzeum@nav.gov.hu
Figyelem!: 

Az épületvezetésre előzetes regisztráció szükséges!
Jelentkezni a vezetés időpontjának megjelölésével a muzeum@nav.gov.hu e-mail címen lehetséges.

Adatok

Leírás

Rimanóczy Gyula: Budapesti Postaigazgatóság (1937). Magyarország egyik első, reprezentációs igénnyel épített, nagyméretű modern középülete.
Különleges épületvezetés a NAV Kiemelt Adó- és Vámigazgatóság Dob utcai objektumában, ahol bemutatásra kerül a műemléki épület és szobordíszei. A látogatók megtekinthetik a Magyar Adózástörténeti Gyűjteményt is, ahol érdekes történeteket hallgathatnak az adózás több ezer éves történetéről.

NAV Kiemelt Adó- és Vámigazgatóság

Seress Rezső ház - Budapest - BUDAPEST, VII.

Seress Rezső ház

BUDAPEST, VII.
1072
Budapest
Dob utca 46/b
E-mail: 
nkosajudit@gmail.com

Adatok

Leírás

Egy nagy városátalakítási terv mementója két magányos társasház a Dob utcában, a Klauzál térnél. A látogatók a helyszínen megismerkedhetnek a telek történetével, a Madách sugárút tervével, akárcsak a ház egykori híres lakóival, köztük Seress Rezsővel. Az aulában mindezekről kiállítás látható.
Programok: Vasárnap 11 órakor Szathmáry Lajosné, Seress Rezső emlékének ápolója idézi fel a zeneszerző életét és munkásságát, zenés megemlékezéssel egybekötve. Ugyancsak vasárnap 17 órakor N. Kósa Judit újságíró, várostörténész mesél a ház történetéről, majd az érdeklődők megtekinthetik a tetőről nyíló pompás panorámát.

Az úgynevezett Seress Rezső-ház, a Dob utca 46/b.

Szimpla Kert - Budapest - BUDAPEST, VII.

Szimpla Kert

BUDAPEST, VII.
1075
Budapest
Kazinczy utca 14
Telefon: 
06306333824
E-mail: 
orsi.liptay@szimpla.hu

Adatok

Leírás

15 éve valami történt a VII. kerületi Kazinczy utcában. Azóta, ha azt mondjuk “romkocsma”, mindenkinek ez a dolog jut eszébe, pedig azóta se tudja senki, hogy mi is az. A Szimpla Kertet a változás iránti vágy, az unalomból, a megszokottból való kitörés vágya hozta létre, kezdettől fogva egy olyan hely kívánt lenni, amiben mindenki otthon lehet, olyan érzéseket, emlékeket hív elő, olyan új élményekkel tud gazdagítani mindenkit, amitől egy kicsit jobb budapestinek lenni.
Az elmúlt években főleg a külföldiek célkeresztjében vagyunk mint látványosság és szórakoztató központ, de soha nem múló célunk, hogy a magyar közönség és a magyar művészek számára is inspiratív környezetet teremtsünk, segítsük a jó célokat, lendületet adjunk a legmerészebb alkotói vagy civil törekvéseknek.
Szeptember 21-én egy kicsit megállunk, és ránézünk az elmúlt 15 évre. Nem vállalkozunk másra, mint, hogy mindenkinek kellemes napot okozzunk, csupán azzal, hogy azt csináljuk amit szoktunk, talán egy kicsit jobban felvállalva, hogy mi mit szeretünk, hogy szerintünk miről szól a Szimplaság.
Reméljük még sokszor telik el 15 év veletek!

Szimpla Kert

BGSZC Széchenyi István Kereskedelmi Szakgimnáziuma - Budapest - BUDAPEST, VIII.

BGSZC Széchenyi István Kereskedelmi Szakgimnáziuma

BUDAPEST, VIII.
1088
Budapest
Vas utca 9-11.
Telefon: 
+36 1 338 44 80
E-mail: 
iskola@vasutca.hu

Adatok

Leírás

A Palotanegyedben található Lajta Béla és Kozma Lajos premodern iskolaépülete 1912-ben készült el. Lajta nemcsak az épületet és az azt színessé varázsoló magyaros szecesszióval díszített motívumokat tervezte, hanem a bútorokat, berendezési tárgyakat, lámpákat is. Ebben az iskolában tanított Szerb Antal, Ancsel Éva, és itt rendezték meg hazánk első kosárlabda mérkőzését is.Szombaton diák-idegenvezetők kalauzolják az érdeklődő látogatókat.

Az iskola bejárat
Archív felvétel az iskoláról

Evangélikus Országos Gyűjtemény - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Evangélikus Országos Gyűjtemény

BUDAPEST, VIII.
1085
Budapest
Üllői út 24.
Telefon: 
+36 1 550-7017
E-mail: 
eogy@lutheran.hu

Adatok

Leírás

A közelmúltban megújult irodaépület, az evangélikus egyház központja egy klasszicista és egy historizáló épületszárnyból áll. Otthont ad többek között az evangélikus levéltárnak, könyvtárnak, egy különleges atmoszférájú kápolnának. Itt őrzik Luther egyik autográf végrendeletét, az ún. Balassa-kódexet, számos unikális nyomtatványt. Ebben az épületben kapott helyet a Podmaniczky Géza és felesége, Degenfeld Berta gyűjtötte, közel 30.000 kötetes könyvtár, amelynek történetét és alapítóit új időszaki kiállítás - Kastélykönyvtár a levéltár és a kápolna között - mutatja be. Az épületsétán vezetéssel lehet bejárni a székház megszépült tereit.

Kortárs elődök a katalógusszekrény fölött
Kastélykönyvtár:  Podmaniczky-Degenfeld Könyvtár barna terme
Kastélykönyvtár:  Podmaniczky-Degenfeld Könyvtár zöld terme
Archivum Generalis Ecclesiae - egyháztörténeti levéltár

Festetics Palota - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Festetics Palota

BUDAPEST, VIII.
1088
Budapest
Pollack Mihály tér 3.
Telefon: 
+36 1 266-3101/134-es vagy 105-ös mellék
E-mail: 
info@festeticspalota.hu

Adatok

Leírás

2003-ban Budapest egy páratlan szépségű rendezvényhelyszínnel gazdagodott: megnyitotta kapuit a főváros egyik legszebb klasszicista épülete, a Festetics Palota. A teljeskörű felújítás után az Ybl Miklós által tervezett épület történeti terei és udvara korhűen őrzik a főúri palota XIX. századi hangulatát, így az egyedülálló szépségű és díszítésű termek méltó környezetet biztosítanak a legigényesebb rendezvények számára is.
A palota kiváló helyszínt biztosíthat esküvőkhöz, bálokhoz, gálavacsorákhoz, céges rendezvényekhez, konferenciákhoz, általában minden eseményhez, amely igényli a klasszikus szépségű, finom eleganciájú környezetet.

Fiumei úti sírkert - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Fiumei úti sírkert

BUDAPEST, VIII.
1086
Budapest
Fiumei út 16-18.
Telefon: 
+36 1 896-3874
E-mail: 
regisztracio@nori.gov.hu

Adatok

Leírás

A Fiumei úti sírkert 1849-es megnyitása óta a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb jelentőségű emlékhelye. A sírkertben található Batthyány Lajos, Deák Ferenc, valamint az ország legnagyobb sírépítménye, Kossuth Lajos mauzóleuma is. Az ismert politikusok mellett számos művészünk, színészek, írók, költők, festők nyugszanak itt, akiknek életútján keresztül a 19-20. századi magyar történelem egyes fejezetei is megelevenednek.

Fiumei úti sírkert
Művészparcella
Kossuth-mauzóleum
Árkádsor

Gutenberg Otthon - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Gutenberg Otthon

BUDAPEST, VIII.
1088
Budapest
Gutenberg tér 4.
E-mail: 
info@cape.hu
Figyelem!: 

Csak a vezetések ideje alatt látogatható! Valamennyi csoport BETELT!!!

Adatok

Leírás

A Civilek a Palotanegyedért Egyesület vezetésével épülettörténeti bejárás.
Az épület terveit a Magyarországi Könyvnyomdászok és Betűöntők Segélyező Egylete megbízásából Vágó József és László 1905-ben készítette el; a kivitelezés 1906-1912 között zajlott le. Az épületben bérlakások, az egylet hivatali és egyleti helyiségei, földszintjén üzletek, étterem, kávéház és nagyméretű színházterem kaptak helyet. A szecessziós stílusú, ötemeletes lakó- és irodaépület lefedett udvarában található a színházterem. Az épületbelsőben számos eredeti öntött terrazzoburkolat, kerámia falburkolat, színes ólomüveg ablak, vas- és bronzkorlát, stukkódísz található. A lakóközösség újragyártatta a Róth Miksa-üvegablakokat és a Zsolnay csempefalakat. Az épület a magyar szecessziós építészet kiemelkedő alkotása; már önmagában a több funkciót befoglaló épületkialakítás is különlegességet jelent.

Magyar Építőművészek Szövetsége székháza - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Magyar Építőművészek Szövetsége székháza

BUDAPEST, VIII.
1088
Budapest
Ötpacsirta u. 2.
Telefon: 
+36 70 614 9485
E-mail: 
epitomuveszek@gmail.com

Adatok

Leírás

A kisméretű palota az Ötpacsirta utca és a Múzeum utca sarkán foglal helyet. Átellenben található a Nemzeti Múzeum parkja, a parkkal szemben pedig Károlyi Alajos palotája (Ybl Miklós 1863), valamint Károlyi István palotája (Puchner József 1869) épült meg. Az Építészek Házát, Almássy Kálmán számára Gottgeb Antal tervezte, 1877-ben. Almássy a nagy épületekkel körülvett, exponált saroktelken kisméretű palotát kívánt építtetni, ez pedig komoly feladat elé állította az építészt. A saroktelken háromtraktusos beépítésben a magasföldszinten helyezte el a lakórészt, míg a kiszolgáló helyiségeket a telek belső határain, a tűzfalakat takaróan, egy kisméretű belső udvar köré csoportosította, ezáltal az épület tömege látszólag megnőtt, nem nyomták agyon a szomszédos házak. Az udvar az utca felőli tömör fakerítésével, növényeivel, kútjával, szobrával, mintás kőkocka burkolatával és íves lépcsőjével nagyvonalú, egyben bensőséges érzetet kelt. A lakóhelyiségekbe vezető lépcsőt vasszerkezetes üvegtető fedi, oldalai nyitottak, így az udvar terét nem csökkenti. Az épület homlokzata egyszerű, az alagsor szintjét kváderezés, a magasföldszintet sávozás díszíti, a főpárkányt konzolok támasztják alá, a sarkokon armírozás található, a nagy összefüggő falfelületeken, egymástól távol pedig reprezentatív helyiségeket sejtető, egyszerű keretezésű „T” osztású, nagy felületű ablakok helyezkednek el. Maga a lakóterület kicsi, a beépített területnek körülbelül a háromnegyede. Egy előszobából, öt utcai szobából, egy felülvilágítós ebédlőből, egy légudvarra néző – feltehetőleg – öltözködő szobából és egy fürdőszobából állt az eredeti elosztás szerint. 1948 elején az Építéstudományi Központ kapta meg az épületet, majd később ennek jogutódja, az első állami tervezői szerv, az állami Építéstudományi és Tervező Intézet működött itt. Az épület 1954 őszétől a Magyar Építőművészek Szövetségének székháza.

MÉSZ székház udvar
Színes üvegablak
MÉSZ székház lépcső

Magyar Nemzeti Múzeum - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Magyar Nemzeti Múzeum

BUDAPEST, VIII.
1088
Budapest
Múzeum krt. 14-16
Telefon: 
+36 1 327-7700/450
E-mail: 
kon@hnm.hu

Adatok

Leírás

1000 év magyar történelme, 3 500 000 műtárgy őrzője, több mint 400 000 év lelete, Magyarország első múzeuma Széchényi Ferenc alapításában – ez a Magyar Nemzeti Múzeum. A Kárpát-medence és a magyarság történetét egy régészeti- és két történeti tárlaton, valamint számos további időszakos kiállításon keresztül ismerheti meg a látogató. Megnézheti régészeti kincseinket, a római kori kőtárt, az 1000 éves magyar koronázási palástot, a bizánci Monomakhosz-koronát, Erzsébet királyné – Sissi – utolsó napi viseletét, a 20. század diktatúráinak emblematikus tárgyait vagy akár a Varsói Szerződés megszűnéséről szóló dokumentumot.
A Magyar Nemzeti Múzeum több mint 200 éves klasszicista épületében minden korosztály elmélyülhet Európa és a magyarok történelmében tárlatvezetéseinken keresztül. A Magyar Nemzeti Múzeum mind épületével, gyűjteménye gazdagságával, és annak prezentálási színvonalával büszke megőrzője és ismertetője az európai kultúrának, amivel méltóképpen emelkedik a többi nagy európai múzeum közé.

Bakoss Bence - Múzeumkert
Muszka Aliz - Múzeumkert
lépcsőház
kupola

Martsa Műterem és Művészkert - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Martsa Műterem és Művészkert

BUDAPEST, VIII.
1084
Budapest
József utca 37. fszt.4.
Telefon: 
+36 30 436-8389
E-mail: 
martsamuterem@gmail.com
Figyelem!: 

Mivel a terület csak a kijelölt úton biztonságos (az ódon kerítésfalak és a gipszszobrok omlékonyak lehetnek), ezért gyerekek csak állandó felnőtt felügyelettel tartózkodhatnak a kertben! Állatot, kérünk, ne hozzanak!
A kapucsengőn a 20-as gombbal csengessenek (Martsa-odú). A Művészkert a földszinten, a kapualjjal szemben, a sárga keramitos udvar mögött, a hátsó udvarban található!
Kérjük, az első udvari Társasház emeletére ne menjenek fel!

Adatok

Leírás

A hajdani Seenger kőfaragótelep helyiségeiben a 20. század elejétől képzőművészek dolgoztak. A magas bérházak között megbúvó kis udvarban, hatalmas fák és ódon téglafalak között, ma is aktív művészélet zajlik. A Martsa művészek számos kitűnő alkotása látható itt, a műtermekben és a zöldellő kertben egyaránt. A KÖN vasárnapja alkalmával vetítettképes előadásokon, valamint személyes beszélgetések során ismerkedhetnek meg a hely izgalmas és érdekes történetével az ide látogatók. A műhelyekben jelenleg a bodajki római katolikus zarándoktemplom 250 éves, fából faragott szobrainak, templomi díszeinek restaurálása zajlik, melyet ez alkalommal szintén megtekinthetnek a vendégek. A műteremben kiadványaink, saját készítésű emléktárgyaink és műalkotásaink is megvásárolhatók.
A cca. 80 perces, vetítettképes előadások - melyek során a kőfaragó időktől kezdve a 20. századi művészek életén át a jelen alkotóit mutatjuk be-, PONTOS kezdései ideje: 10 óra, 12.30 óra, 15 óra és 17.30 óra. Előadó: Martsa Piroska szobrászrestaurátor, műteremvezető. Az előadások műtermi körülmények között zajlanak.
A hely kerekesszékkel is megközelíthető, de a téglaösvény kissé egyenetlen. A műteremlátogatáshoz és az előadásokon való részvételhez nem szükséges regisztráció.

Nyugdíjbiztosítási Székház - Budapest - BUDAPEST, VIII.

Nyugdíjbiztosítási Székház

BUDAPEST, VIII.
1081
Budapest
Fiumei út 19/a
Telefon: 
+36 20 916 2033; +36 1 323 63 92
E-mail: 
tbpalota100@gmail.com
Figyelem!: 

A vezetésekre a helyek beteltek, további regisztrációt sajnos nem áll módunkban fogadni. Köszönjük megértésüket.

Adatok

Leírás

A Nyugdíjbiztosítási Székház első szárnyát 1913-ban építették az akkori Budapest Kerületi Munkásbiztosító Pénztár épületének, a második szárnyát és tornyát pedig az ekkor már Országos Társadalombiztosító Intézet (OTI) számára 1931-ben adták át. Az épület tervezői a korszak méltán híres építészei: Komor Marcell és Jakab Dezső. A késő-szecessziós stílusú épület számos érdekességgel rendelkezik: ez volt annak idején az első budapesti felhőkarcoló, több új építészeti technológiát itt alkalmaztak elsőként, és kezdetektől fogva a társadalombiztosítás hivatali szerveinek szolgált székházául. Jelenleg is a nyugdíjbiztosítási ágazat intézményei működnek itt. 1945 után nyilvános műsorokat, koncerteket is szerveztek az épület dísztermében, az aulában pedig divatbemutatót is tartottak. 1969-ben - az idén 50 éve - kezdték bontani a felhőkarcoló felső emeleteit.
A székház történetét rövid előadással és az épületben vezetett sétával mutatjuk be a látogatóink számára. A részvételt előzetes jelentkezéshez kötjük a tbpalota100@gmail.com címen.

Oldalak