Nagy Imre Emlékház

BUDAPEST, II.
1026
Budapest
Orsó utca 43.
Telefon: 
+36 1 392-5011
E-mail: 
nagyimrealapitvany@nagyimrealapitvany.hu

Adatok

Leírás

A villát az 1930-as évek legelején Kozma Lajos, a kor neves építésze tervezte Bauhaus-stílusban, amelyet mint a korszak és a tervező jellegzetes építészeti alkotását tartják számon. Kétszintes épület készült, házmesterlakással és egy külön személyzeti épülettel a kertben.
Nagy Imre (akkor az Országgyűlés elnöke) és felesége, Égető Mária 1949-ben költözött be a házba, amely akkoriban egy alagsori házmesterlakásból, a földszinten nappali, szoba, konyha, télikertből, az emeleten két hálószobából és dolgozószobából állt. Nagy Imre e házban írta jelentős tanulmányait és nevezetes 1953-as reform kormányprogramját, 1955-ös politikai és közéleti eltávolíttatása után pedig a rendszer első és alapvető kritikáit, ellenzéki vitairatait.
Nagy Imre kivégzése után az állami kezelésű ingatlan a diplomáciai testület tagjainak állt rendelkezésére egészen az 1990-es évek elejéig. 1989 júniusában a Párizsban élő '56-os emigráns újságíró, Méray Tibor javasolta a párizsi Irodalmi Újságban, hogy a budapesti Orsó utcai villában jöjjön létre egy Nagy Imre emlékház.
A Nagy Imre Emlékház modern és interaktív kiállításának célja, hogy a legkorszerűbb technikai eszközök segítségével, széleskörűen informálja látogatóit a mártír miniszterelnök életéről és az 1956-os forradalom eseményeiről. A kiállítás kiemelt része Nagy Imre egykori dolgozószobája. Az itt lévő tárgyak közül az 1930-as, 1940-es, 1950-es évekből összeválogatott bútorok híven tükrözik a kor hangulatát. Az Emlékház figyelmet fordít a kiállítás számára keretet adó Bauhaus villa légkörének, egykori berendezésnek bemutatására is.

Nagy Imre Emlékház - kiállítótér
Nagy Imre Emlékház - interaktív asztal
Nagy Imre Emlékház - enteriőr
Nagy Imre Emlékház - bejárat
Nagy Imre Emlékház - interaktív kiállítótér