Orsósmagnó Múzeum

NÓGRÁD
2696
Terény
Kossuth utca 10.
Telefon: 
+36 20 919-9802
E-mail: 
magnomuzeum@freemail.hu

Adatok

Leírás

Magánerőből alapított és működtetett technikatörténeti múzeum, amely az orsós magnetofonok bemutatásával a látogatót végigvezeti az analóg hangrögzítés fejlődésén. Edison fonográfjától kezdve, 1877-től a 2000-es évekig, a stúdiókban használt legutolsó analóg hangrögzítőkig mutatja be a látogatóknak a mágneses hangrögzítés fejlődését a 480 kiállított, különböző típusú magnetofonnal! A készülékek működnek, korabeli hanganyaggal szólnak. Ezzel a kiállítás egyedülálló a maga nemében! A kiállított masinák típusválasztékának tekintetében valószínűleg a legszélesebb gyűjtemény az egész világon: 22 ország gyártott magnetofont, mind a 22 országból legalább 1 működőképesen bemutatható. A készülékeken megszólaló zene az ’50-es, ’60-as, ’70-es évekből nem csak az idősebb korosztály szívét ejti rabul. Az utolsó 2 bemutatóteremben berendezett stúdió-hangzást bemutató helyiségben minden zeneszerető felfedezheti az analóg hangzás utolérhetetlen szépségeit.
Külön említésre méltó a kiállításban szereplő készülékek között a TELJES MAGYAR gyűjtemény, amellyel az idén a múzeum megpályázta a kitüntető HUNGARIKUM címet. A látogatók felfedezhetik, hogy a mágneses hangrögzítés területén dolgozó magyar mérnökök és fejlesztők a világ élvonalához tartoztak, az általuk készített magnetofonok minden tekintetben megállták a helyüket mind a kommersz, azaz házi használatú, mind a stúdió célra gyártott kategóriában.
A kiállítást az alapító és működtető Nagy Vilmos mutatja be, hatalmas szakmai és emberi lelkesedéssel, amellyel valóban elvarázsolja a technika és a zene szerelmeseit, a gyerekektől a nyugdíjasokig, a technikát szerető férfiaktól a zenét szerető hölgyekig.
A múzeum 16 esztendeje működik, már évek óta alapítványi keretek között. A 16 év alatt közel 40 televíziós műsor, számtalan rádióriport készült, és rengeteg újságcikk jelent meg a múzeumról. 2014 szeptemberében a kiállítás megkapta a NÓGRÁDIKUM címet. Hétfő kivételével mindennap nyitva.

Korai kommersz magnók bemutatóterme
Korai kommersz magnók bemutatóterme
Korai kommersz magnók bemutatóterme
Korai stúdiómagnók bemutatóterme, 3. helyiség
Korai stúdiómagnók bemutatóterme, 3. helyiség
Modern stúdiómagnók terme, 5. helyiség
Modern stúdiómagnók terme, 5. helyiség
Modern stúdiómagnók terme, 5. helyiség