Helyszínek

A szűrési feltételeknek az alábbi találatok felelnek meg:

Alapvető Jogok Biztosának Hivatala - Budapest - BUDAPEST, V.

Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
Nádor utca 22.
Telefon: 
+3614757120
E-mail: 
hodicsek.attila@ajbh.hu

Adatok

Leírás

A Budapest V. kerület, Nádor utca 22. szám alatt található, 172 éves épületen az idők folyamán sokat alakítottak. Az átalakítások különösen a belső elrendezést érintették, de a létesítmény rendeltetésén is többször változtattak. Ennek ellenére az építmény a mai napig jelentős műemléki, művészi, építéstörténeti, városképi értéket képvisel.
Jelenleg az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala működik a sokat látott falak között, de ezt megelőzően több mint fél évszázadon keresztül ez az épület volt Budapest egyik leghíresebb szállodája, később pedig bankként, majd irodaházként működött.
A romantikus stílusú sarokház műemléki védelem alatt áll.

Épület az utcafrontról
Épület anno
Főbejárat
Korczak-tereKorczak-terem - vezetés
Korczak-terem - kiállítás
Könyvtár
Díszudvar
Lépcsőház
Díszterem

Blinken OSA Archívum - Budapest - BUDAPEST, V.

Blinken OSA Archívum

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
1051
Telefon: 
+36-1-327-3250
E-mail: 
Bertalan@ceu.edu

Adatok

Leírás

A Kulturális Örökség Napjai a Blinken OSA Archívum épületében, az Arany János utcai Goldberger-házban

2018-ban a Blinken OSA Archívum ismét részt vesz a Kulturális Örökség Napjai programsorozatban, és megnyitja az 1911-ben épült Goldberger-ház kapuit a látogatók előtt.

Szeptember 15-én és 16-án, szombaton és vasárnap, 10:00 és 16:00 órakor vezetett séta indul az épületben.

Szombaton 17:00 órakor Mélyi József művészettörténész Fényes Szelek ’68 címmel tart előadást. Citerán közreműködik Hevesi László, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatója.
A hétvégén zár Blinken OSA Centrális Galériájának jelenlegi kiállítása, az BÚCSÚ A TAVASZTÓL Forradalmi ifjúsági lapok, 1968. 2. szám. ,vasárnap délután 17:00 órakor a zárórendezvény részeként a kiállítás kurátora vezet sétát az érdeklődők számára

Helyszín: 1051 Budapest, Arany János u. 32.

2018. szeptember 15-16.
"Diplomata Áruház - mond még valakinek ez a név valamit? Arra az Arany János utcai épületre gondolok, ahol a bomló szocializmus legabszurdabb kereskedése folyt. Emlékeznek? Az ember külföldi útján megvonta szájától a falatot, csak hogy a megspórolt valutát befizethesse egy itthoni számlára, amelynek birtokában aztán nyugati javakra tehetett szert az Arany János utca 32. alatt." írta néhány évvel ezelőtt a Népszabadság az épületről, mely az 1930-as években a Goldberger textilipari vállalat irodáinak adott otthont. A kétezres évek eleje óta az épület tulajdonosa a Közép-európai Egyetem, és 2005 óta működik itt a Blinken OSA Archívum.
Az épület alagsorában található irattárban többek között a Szabad Európa Rádió kutatóintézetének dokumentumait is őrzik, melyek háttéranyagként szolgáltak a hidegháború idején sugárzott adásokhoz.

Goldberger - ház
Goldberger - ház
Goldberger-ház
Goldberger ház  - alagsor
Goldberger - ház

Congregatio Jesu Budapest Belvárosi Rendháza - Budapest - BUDAPEST, V.

Congregatio Jesu Budapest Belvárosi Rendháza

BUDAPEST, V.
1056
Budapest
Váci utca 47.
Telefon: 
+36 30 913 0119
E-mail: 
maliga.eniko@cj.hu
Figyelem!: 

A helyszíni adottságok miatt a csoportok létszáma korlátozott, ezért az épületlátogatás előzetes regisztrációhoz kötött. A jelentkezési sorrend alapján küldünk visszajelzést. Regisztráció: maliga.eniko@cj.hu e-mailcímen.
Kérjük, a vezetésre pontosan érkezzenek, mert a későn érkezőket már nem tudjuk fogadni!
Köszönjük a nagyszámú jelentkezést és érdeklődést. Ezúton is jelezzük, hogy MINDEN SÉTA BETELT, további regisztrációt nem tudunk fogadni! Megértésüket köszönjük.

Adatok

Leírás

Kulturális és történelmi kalandozások a Congregatio Jesu Budapest belvárosi rendházában. Az 1720-as években kezdték építeni a ma látható kolostorépület együttest. 1787-ben II. József az „angolkisasszonyoknak” adta a megüresedett kolostort zárda és iskola céljára. Később leégett, majd Pucher József és Diescher József tervei alapján újjáépítették, kibővítették. Így alakult ki a mai egyhajós, egytornyú barokk templom északi oldalához csatlakozó, egyemeletes barokk magból kiépített udvaros, háromemeletes, eklektikus épület, amihez szervesen kapcsolódik több épületrész: a CJ Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium, valamint a CJ Belvárosi Szent Mihály templom blokkja. A vezetés során megismerhetik a több évszázados műemlékegyüttes történetét, hallhatnak a helyszín híres látogatóiról, és megtekinthetik – többek közt – a Szabó Magda Abigél című regényéből készült filmből ismertté vált csigalépcsőt is. Az épület jelenleg is otthont ad a CJ nővérek budapesti közösségnek, emellett itt működik a CJ magyar központja is.

Congregatio Jesu Bp. Belvárosi Rendháza - Szent Mihály Templom
Congregatio Jesu Bp. Belvárosi Rendháza - belső kerengő
Congregatio Jesu Bp. Belvárosi Rendháza - házi kápolna freskórészlet
Congregatio Jesu Bp. Belvárosi Rendháza - belso udvar
Congregatio Jesu Bp. Belvárosi Rendháza

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár - Budapest - BUDAPEST, V.

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

BUDAPEST, V.
1053
Budapest
Ferenciek tere 6.
Telefon: 
+36 1 411 6500/3417
E-mail: 
info@lib.elte.hu

Adatok

Leírás

Az Egyetemi Könyvtár jogelődjét, a nagyszombati jezsuita kollégium könyvtárát 1561-ben Oláh Miklós esztergomi érsek alapította. Egyetemi gyűjteménnyé 1635-ben, a Pázmány Péter esztergomi érsek nevéhez köthető nagyszombati egyetem alapítási évében vált. A jezsuita rend 1773-as feloszlatása után a Magyar Királyi Egyetem a könyvtárral együtt 1777-ben Budára, majd 1784-ben II. József utasítására a jelenlegi helyén álló pesti ferencesek épületébe került. Az ország és a főváros első nyilvános könyvtáraként 1876-ban Skalnitzky Antal tervei alapján épült fel a téren ma látható könyvtárpalota, melyben az intézmény azóta is működik. A könyvtár történetéről további információkat a https://konyvtar.elte.hu/hu/konyvtarak/egyetemi-konyvtar-es-leveltar-egy... oldalon talál.
Az ELTE Egyetemi Könyvtár nyilvános szakkönyvtárként küldetésének tekinti kulturális örökségünk megismertetését a társadalom széles rétegeivel, és erősíteni kívánja a polgárokban ezen örökség megóvásának igényét, ezért a Kulturális Örökség Napjai rendezvény keretében évről-évre kitárjuk kapuinkat az érdeklődők előtt.

Földalatti Vasúti Múzeum - Budapest - BUDAPEST, V.

Földalatti Vasúti Múzeum

BUDAPEST, V.
1052
Budapest
Deák téri aluljáró
Telefon: 
+36 1 461-6500/41103
E-mail: 
muzeum@bkv.hu

Adatok

Leírás

A múzeum állandó kiállítása és műemléki épülete az 1896-ban – a kontinensen elsőként – átadott földalatti vasút múltját mutatja be. Autentikus helyszínen, a földalatti vasút egy eredeti alagútszakaszában, a korszak hangulatát idéző környezetben (Zsolnay-csempeburkolat, eredeti állomásfelirat) tekinthetik át a földalatti több mint 120 évet felölelő múltját az érdeklődők. A múzeum új időszaki kiállítása az idén 50. születésnapját ünneplő BKV történetének fontos pillanatait villantja fel.

Állandó kiállítás - a földalatti vasút egykori faburkolatú kocsija
Állandó kiállítás - a földalatti vasút egykori fémurkolatú kocsija
Állandó kiállítás - a földalatti vasút egykori fémurkolatú kocsija
Időszaki kiállítás - 50 éves a BKV
Időszaki kiállítás - 50 éves a BKV

Fővárosi Törvényszék - Budapest - BUDAPEST, V.

Fővárosi Törvényszék

BUDAPEST, V.
1055
Budapest
Markó utca 27.
Telefon: 
+36 1 354-6526
E-mail: 
sajto@fovarosit.birosag.hu
Figyelem!: 

Az épületbe történő belépésnél biztonsági okokból a belépők ruházatát és táskáját átvizsgálják. Ruhatár és értékmegőrzés nem biztosított. 20 fő feletti csoportok részére előzetes regisztráció szükséges a sajto@fovarosit.birosag.hu e-mail címen!

Adatok

Leírás

A Fővárosi Törvényszék 2018. szeptember 15-én szombaton várja a látogatókat, akik 10:00 és 18:00 óra között óránként vezetett séta keretében megismerkedhetnek a Hauszmann Alajos tervezte műemléki épülettel és történetével. Az épületlátogatáson való részvételhez nem szükséges előzetes regisztráció. Az 1890. augusztus 1-jén átadott igazságügyi palota máig méltán őrzi tekintélyét. Bemutatjuk a műemlék épületet és történetét, az igazságszolgáltatás egy-egy mozzanatát megörökítő Feszty-képekkel díszített, eredeti pompájában tündöklő esküdtszéki termet és az 1800-as évekbeli könyvritkaságokkal büszkélkedő könyvtárat. A kiállítószekrényben megtekinthető az 1822-ben Werbőczy István neve alatt megjelent magyar törvénytár: Corpus Iuris Hungarici, ami a könyvtár legrégebbi könyve.

Gazdasági Versenyhivatal - Budapest - BUDAPEST, V.

Gazdasági Versenyhivatal

BUDAPEST, V.
1054
Budapest
Alkotmány u. 5.
Telefon: 
+36 1 472-8985
E-mail: 
versenykultura@gvh.hu

Adatok

Leírás

1869-ben Fürst Mór megrendelésére, Gaál Bertalan tervei alapján készült a bérpalota céljára emelt ház, a belváros kiemelt területén. Az épület jelenleg a Gazdasági Versenyhivatal intézményének ad otthont. A Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) az Országgyűlés hozta létre a tisztességtelen piaci magatartás tilalmáról szóló 1990. évi LXXXVI. törvény elfogadásával. A hivatal a törvény hatályba lépésével egyidejűleg, 1991. január 1-jén kezdte meg működését. A versenyellenes magatartások tilalmának törvénybe iktatását és a szabályok betartása felett őrködő GVH létrehozását a gazdasági hatékonyságot kikényszerítő piaci verseny szabadságának és tisztaságának védelme motiválta.

A Gazdasági Versenyhivatal épülete
Az épület bejárata
Földszinti tárgyaló előtere
Aula
Aula a III. emeletről
Épület III. emelete
Lépcsőház
Aula fenti nézetből
Kijárat

Gróf Széchenyi Rendezvényhajó - Budapest - BUDAPEST, V.

Gróf Széchenyi Rendezvényhajó

BUDAPEST, V.
1054
Budapest
Id. Antall József rakpart
Telefon: 
+36 1 270 1040
E-mail: 
kozpont@lajtahajo.hu

Geolocation is 47.501672, 19.044921

Figyelem!: 

A helyszín regisztrációt követően látogatható. A regisztráció a www.lajtahajo.hu weboldal alatt található.

Adatok

Leírás

A Gróf Széchenyi hajó a Duna budapesti szakaszának egyetlen még működő lapátkerekes, kétfedélzetes járműve. Büszkén viseli a magyar kereskedelmi hajózás atyjának, a Pestet és Budát összekapcsoló hazafinak a nevét. Az elektromosan irányított hajók egyike, amelynek 8 hengeres Sulzer főhajtóművei a mai napig dobognak, működő lapátkerekei pedig végigutazták a huszadik század második felét napjainkig. A Gróf Széchenyi visszahozza az igazi folyami hajózás eredeti élményét. A felújított, elegáns, lapátkerekes hajó olyan rendezvényeknek nyújt kiváló helyszínt, ahol fontos a megjelenés. A hajózás egészen különleges élményé adják vissza a vintage stílusú terek, amelyekből a "Széchenyi" terem 400 fős gálavacsorás fogadástól a zenés-táncos bálokig mindennek megfelel.

Közép-európai Egyetem (CEU) - Budapest - BUDAPEST, V.

Közép-európai Egyetem (CEU)

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
Nádor u. 9
Telefon: 
+36 1 327 2748
E-mail: 
MeraiD@ceu.edu
Figyelem!: 

Belépés a Nádor utca 15. bejáratán, regisztráció a belső recepciós asztalnál.

Adatok

Leírás

A Közép-Európai Egyetem (CEU) belvárosi épülettömbje számos örökségi értékkel bíró épületet foglal magába. A Nádor utca 9-es szám alatti telek 1813-ban lett Gróf Festetics Antal tulajdona. Az épületet 1826-ban Pollack Mihály tervezte. A Festetics-palota a reformkorban főúri palota volt, a kiegyezés után pénzügyi központ. 1945-ben államosították, 1960-tól külkereskedelmi vállalatok székhelye, 1992-től a CEU-nak ad otthont. A Nádor utca 11. szám alatt található, 1914-15-ben felépített lakóház Jánszky Béla és Szivessy Tibor tervei alapján készült a Festetics család részére. Az épület homlokzatán található, Moiret Ödön által készített domborművek az első világháború borzalmaira emlékeztetnek. Az épület 1997-ben került a Közép-európai Egyetem tulajdonába, és 2006-ban állították helyre a homlokzatot. A Nádor utca 13. alatti épület 1841-ben épült Hild József tervei szerint a nagybirtokos Vay József megbízására. Hild József tervezte a volt Marczibányi palotát is, amely 1830-32 közt épült, és ma szintén (többek közt) a Közép-európai Egyetemnek ad helyet. A Nádor utca 15. szám alatt épült a CEU legújabb egysége, a díjnyertes ír O'Donnel-Toumey építésziroda munkája.

A CEU épületei a Nádor utcában (9., 11., 13. és 15. szám)

Magyar Tudományos Akadémia Székháza - Budapest - BUDAPEST, V.

Magyar Tudományos Akadémia Székháza

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
Széchenyi István tér 9.
Telefon: 
+36 1 411-6321
E-mail: 
info@titkarsag.mta.hu
Figyelem!: 

A programokon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az mta.hu/esemenynaptar oldalon lehet.

Adatok

Leírás

A Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi István téren álló székháza Budapest egyik reprezentatív középülete, a magyar tudományosság jelképpé nemesült foglalata. Az épület 150 éve nyílt meg. Bár magát az intézményt 1825-ben alapította gróf Széchenyi István, palotáját csak 1862–65-ben emelték August Friedrich Stüler berlini építész tervei szerint. Az Akadémia székháza a maga korában a neoreneszánsz stílustörekvés úttörő és nagyszabású alkotása volt, amely a magyar főváros építészeti fejlődésére is hatást gyakorolt. Belsejének elegáns architektúrája, főbb termeinek festészeti és szobrászati díszítése méltó az épület kiemelt rendeltetéséhez. Megtalálhatók benne az intézmény legmagasabb vezetőinek irodái, különböző dísz- és tanácskozótermek, valamint a harmadik emeleten a nagyközönség által is látogatható Művészeti Gyűjtemény (Képtár). A palotához hátulról csatlakozik az Akadémia egykori bérháza, amely ma – átalakított formában – az MTA Könyvtár és Információs Központnak ad otthont.

Országház - Budapest - BUDAPEST, V.

Országház

BUDAPEST, V.
1055
Budapest
Kossuth Lajos tér 1-3.
Telefon: 
+36 1 441-4479
E-mail: 
kozonsegszolgalat@parlament.hu
Figyelem!: 

Az Országház látogatása regisztrációhoz kötött! Bővebb információ és jelentkezés itt: https://konseta.parlament.hu/web/

Adatok

Leírás

Magyarország parlamentjének épületét – amit magyarul Országháznak hívunk – méltón sorolják a világ legszebb parlamentjeinek sorába. A Duna-parti panoráma egyik legfontosabb elemeként 2011-ben a Világörökség részének választott épület felbecsülhetetlen muzeális érték, a magyar nemzet büszkesége. Az Országház a törvényhozás otthona, a Szent Korona őrzési helye, 199 országgyűlési képviselő, valamint az őket segítő közel 600 ember munkahelye. Jelenleg az épület ad helyet a miniszterelnöknek és az őt kiszolgáló apparátusnak is.

Pénzügyminisztérium - Budapest - BUDAPEST, V.

Pénzügyminisztérium

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
József nádor tér 2-4.
Telefon: 
+3617951270
E-mail: 
konregisztracio@pm.gov.hu
Figyelem!: 

A 2018-as Kulturális Örökség Napjai Pénzügyminisztérium látogatásra a regisztráció szeptember 13-án 12:00 órakor LEZÁRULT!

Adatok

Leírás

Századfordulós időutazásra invitáljuk Önöket Alpár Ignác egykori pénzpalotájába, amely a Magyar Általános Hitelbank székházának épült, napjainkban pedig a Pénzügyminisztériumnak ad otthont. A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében a nagyközönség is megcsodálhatja a monumentális, gránitlábazatos homlokzat mögött rejlő építészeti különlegességeket, a historikus magyar építészet és iparművészet remekműveit, felidézve egyúttal a magyar pénzügyi igazgatás elmúlt 150 esztendejét.

Pénzügyminisztérium épülete
Miniszteri folyosó
Miniszteri tárgyaló
Pénztárterem
Miniszteri előtér, Kossuth szobor
Patinás márványlépcső

Petőfi Irodalmi Múzeum – Károlyi-palota - Budapest - BUDAPEST, V.

Petőfi Irodalmi Múzeum – Károlyi-palota

BUDAPEST, V.
1053
Budapest
Károlyi utca 16.
Telefon: 
+36 1 317-3611/245 m.
E-mail: 
nagyvarii@pim.hu

Adatok

Leírás

A Petőfi Irodalmi Múzeumnak otthont adó Károlyi-palotát az egyik legismertebb magyar főúri család, a Károlyiak ízlése emelte Budapest egyik legimpozánsabb palotájává. A belváros klasszicista gyöngyszeme sok olyan titkot rejt magában, amelyek mind a fővárosi építészettörténet, mind a magyar történelem és irodalom jelentős mérföldkövei.

Károlyi-palota – Díszterem
Károlyi-palota – Lotz-terem
Károlyi-palota – Kápolna
Károlyi-palota – Télikert
Károlyi-palota – őszi hangulat

Politikatörténeti Intézet (volt Kúria) - Budapest - BUDAPEST, V.

Politikatörténeti Intézet (volt Kúria)

BUDAPEST, V.
1054
Budapest
Alkotmány u. 2.
Telefon: 
+36 1 301-2020
E-mail: 
info@phistory.hu
Figyelem!: 

Az épület csak vezetéssel látogatható! Regisztrációjukat erre az email címre várjuk: info@phistory.hu.

Adatok

Leírás

A jelenleg a Magyar Néprajzi Múzeumnak és a Politikatörténeti Intézetnek helyt adó épület eredetileg Igazságügyi Palotának épült 1893 augusztusa és 1896 májusa között, Hauszmann Alajos tervei alapján. A palota központi részét képező nagycsarnok köré teljesen szimmetrikusan komponált két szárny déli emeleti helyiségei a Magyar Királyi Kúriának, míg az északi termei a Budapesti Királyi Ítélőtáblának adtak otthont. A Politikatörténeti Intézet a déli szárnyban működik: szeptember 15-én az itt található, korábban ítélethirdetésre használt, díszes III. emeleti tanácstermet és II. emeleti könyvtári olvasótermet, valamit a földszinten található "A Népszabadság és a szilveszteri Népszabi karikatúrái" című kiállításunkat tekinthetik meg látogatóink. A díszteremben vetítéssel egybekötött előadást hallhatnak arról, hogy az épület homlokzatán látható gyönyörű szobrok milyen szimbolikus jelentéssel bírnak a helyszín eredeti funkcióját illetően.
Az épület csak vezetéssel látogatható. A vezetés útvonala: Gyülekező az épület aulájában; a harmadik emeleti díszes Tanácsterem megtekintése, amely a két világháború között (amikor az épületben a Magyar Kúria működött) bírósági ítélkezés helyszíneként szolgált; a második emeleti Könyvtár korhű megoldásokkal gyönyörűen felújított termeinek megtekintése, majd a Könyvtár és a Levéltár érdekes gyűjteményének ismertetése.

A Politikatörténeti Intézet épülete
Épületünk Parlamentre néző homlokzata
A III. emeleti díszes tanácsterem
Könyvtárunk folyosójának restaurált festése
A könyvtári folyosó részlete
Könyvtárunk díszes olvasóterme
Könyvtárunk díszes olvasóterme
A Politikatörténeti Intézet lépcsőháza
Lépcsőházunk eredeti kovácsoltvas korlátja
Épületünk I. emeleti folyosója

Lajta Monitor múzeumhajó - Budapest, - BUDAPEST, V.

Lajta Monitor múzeumhajó

BUDAPEST, V.
1055
Budapest,
Parlament Látogatóközpont, Duna Part
Telefon: 
+36 20 992-0152
E-mail: 
kozpont@lajtahajo.hu

Geolocation is 47.508567, 19.045053

Figyelem!: 

A helyszín regisztrációt követően látogatható. Regisztrálni a www.lajtahajo.hu-n az Örökségnapok menüpont alatt lehet.

Adatok

Leírás

A Lajta Monitor hadihajó csaknem másfél évszázados hajóteste a szétbontása előtti pillanatban menekült meg a pusztulástól. A néhai hajóhadból az egyetlen, amely eredeti formájában lett visszaállítva.

Kossuth Múzeumhajó - Kossuth Múzeumhajó és Vén Hajó Étterem Budapest - BUDAPEST, V.

Kossuth Múzeumhajó

BUDAPEST, V.
1054
Kossuth Múzeumhajó és Vén Hajó Étterem Budapest
Vigadó 2-es ponton
Telefon: 
+36 1 270 1040
E-mail: 
kozpont@lajtahajo.hu

Geolocation is 47.497642, 19.046632

Figyelem!: 

A helyszín regisztrációt követően látogatható. Regisztráció a www.lajtahajo.hu weboldalon lehetséges.

Adatok

Leírás

A közel 100 esztendős KOSSUTH kiemelkedő muzeális értékkel bír, hiszen mára ez az egyetlen, eredeti formájában fennmaradt személygőzös az egész Dunán. A fedélzeten működő Vénhajó Étterem jelenleg három teremmel áll a vendégek rendelkezésére, egyenként 110, 50, illetve 40 fős befogadóképességgel. A hajó múzeumi hangulatot árasztó belső terei, lépcsőkkel tagolt szintjei vonzóvá teszik nem csak a hazai, hanem a külföldi vendégek számára is. A fedélzeten a hajózás számos érdekes relikviáját bemutató -a Közlekedési Múzeum szakemberei által összeállított- kiállítás is várja a látogatókat. Ezen kívül megtekinthető a teljes egészében megmaradt gőzgép és lapátkerék, a kormányállásban pedig látható a különleges, gőzműködtetési kormányszerkezet is. A sétahajót 1976-ban vonták ki a rendszeres forgalomból, majd hosszú ideig csal lakó- illetve étkezőhajó volt Újpesten a Folyamhajózási Üzemigazgatóságnál. Ezután évekig várt a sorsára, 1984-től megkezdődött a Ganz Danubius Hajó- és Darugyár Óbudai Gyáregységében a felújítása és múzeumhajóvá történő átalakítása. 1986 októberében adták át a Lánchíd pesti hídfőjénél horgonyzó gőzöst a közönségnek. 2000-ben részlegesen a hajótest, 2004-ben pedig a teljes belső rész fiatalodott meg, elnyerve mai, sokak szerint valaha is létezett legszebb alakját.