Helyszínek

A szűrési feltételeknek az alábbi találatok felelnek meg:

Fővárosi Törvényszék - Budapest - BUDAPEST, V.

Fővárosi Törvényszék

BUDAPEST, V.
1055
Budapest
Markó utca 27.
Telefon: 
+36 1 354 6686
E-mail: 
sajto@fovarosit.birosag.hu
Figyelem!: 

Az épületbe történő belépésnél biztonsági okokból a belépők ruházatát és táskáját átvizsgálják. Ruhatár és értékmegőrzés nem biztosított.
20 fő feletti csoportok részére előzetes regisztráció szükséges a sajto@fovarosit.birosag.hu e-mail címen!

Adatok

Leírás

A Fővárosi Törvényszék épületét 1890. augusztus 1-jén adták át, legdíszesebb tárgyalója az úgynevezett esküdtszéki terem, amely ma is őrzi eredeti formáját. A tárgyaló legfőbb dísze Feszty Árpád hat táblaképe. A könyvtár kiállítószekrényében megtekinthető az 1822-ben Werbőczy István neve alatt megjelent magyar törvénytár, a Corpus Iuris Hungarici, ami a könyvtár legrégebbi kötete.
Az érdeklődők óránként vezetett séta keretében tekinthetik meg a Fővárosi Törvényszék esküdtszéki termét, könyvtárát és „Törvényszéki elődeink” című bíróságtörténeti kiállítást is.
Az egyes csoportok létszáma maximum 25 fő lehet.

Gazdasági Versenyhivatal - Budapest - BUDAPEST, V.

Gazdasági Versenyhivatal

BUDAPEST, V.
1054
Budapest
Alkotmány u. 5.
Telefon: 
+36 1 472-8985
E-mail: 
versenykultura@gvh.hu

Adatok

Leírás

1869-ben Fürst Mór megrendelésére, Gaál Bertalan tervei alapján készült a bérpalota céljára emelt Alkotmány utca 5 sz. alatti ingatlan, a belváros kiemelt területén. Jelenleg a Gazdasági Versenyhivatal intézményének ad otthont. A Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) az Országgyűlés hozta létre a tisztességtelen piaci magatartás tilalmáról szóló 1990. évi LXXXVI. törvény elfogadásával. A hivatal a törvény hatályba lépésével egyidejűleg, 1991. január 1-jén kezdte meg működését. A versenyellenes magatartások tilalmának törvénybe iktatását és a szabályok betartása felett őrködő GVH létrehozását a gazdasági hatékonyságot kikényszerítő piaci verseny szabadságának és tisztaságának védelme motiválta.

Gazdasági Versenyhivatal épülete
A Hivatal bejárata
Versenytanácsi tárgyaló előtere
Aula
Aula fenti nézetből
Az épület III. emelete
Belső tér
Belső tér fenti nézetből
Kijárat az épületből

MTA Székház és Művészeti Gyűjtemény - Budapest - BUDAPEST, V.

MTA Székház és Művészeti Gyűjtemény

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
Széchenyi István tér 9.
Telefon: 
+36 1 411 6123
E-mail: 
keptar@btk.mta.hu
Figyelem!: 

A vezetések előzetes regisztráció alapján látogathatóak. Regisztrálni a www.mta.hu/esemenynaptar oldalon keresztül lehet.
Az épület mozgáskorlátozottak számára az Akadémia utca felőli bejáraton keresztül látogatható.

Adatok

Leírás

Az Akadémia székházának első emeleti reprezentatív teremsora a Kulturális Örökség Napjain ismét nyitva áll a közönség előtt. A díszterem és felolvasó terem mellett látogatható a képes- és az elnöki tanácsterem is, amelyek falain az intézményi és a nemzeti emlékezet kiemelkedő alakjainak arcképei, többek között Széchenyi István, Kölcsey Ferenc és Vörösmarty Mihály portréi függnek.

elnöki tanácsterem
homlokzat-túra
díszterem
a díszterem kariatidái

Országház - Budapest - BUDAPEST, V.

Országház

BUDAPEST, V.
1055
Budapest
Kossuth Lajos tér 1-3.
Telefon: 
+36 1 441 4479
E-mail: 
kozonsegszolgalat@parlament.hu
Figyelem!: 

A legtöbb programunk regisztrációhoz kötött, regisztrálni honlapunkon lehet: konseta.parlament.hu

Adatok

Leírás

Magyarország parlamentjének épületét – amit magyarul Országháznak hívunk – méltón sorolják a világ legszebb parlamentjeinek sorába. A Duna-parti panoráma egyik legfontosabb elemeként 2011-ben a Világörökség részének választott épület felbecsülhetetlen muzeális érték, a magyar nemzet büszkesége. Az Országház a törvényhozás otthona, a Szent Korona őrzési helye, 199 országgyűlési képviselő, valamint az őket segítő közel 600 ember munkahelye.

Pénzügyminisztérium - Budapest - BUDAPEST, V.

Pénzügyminisztérium

BUDAPEST, V.
1051
Budapest
József nádor tér 2-4.
Telefon: 
+36 1 795 1270
E-mail: 
konregisztracio@pm.gov.hu
Figyelem!: 

A Pénzügyminisztérium (1051 Budapest, József nádor tér 2-4.) épületlátogatási regisztrációja lezárult, további igények fogadására már nincs mód!

Adatok

Leírás

Századfordulós időutazásra invitáljuk Önöket Alpár Ignác egykori pénzpalotájába, amely a Magyar Általános Hitelbank székházának épült, napjainkban a Pénzügyminisztériumnak ad otthont. A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében a nagyközönség is megcsodálhatja a monumentális, gránitlábazatos homlokzat mögött rejlő építészeti különlegességeket, a historikus magyar építészet és iparművészet remekműveit. A csoportosan vezetett túrák betekintést nyújtanak a József nádor téri épület építészeti sajátosságaiba, valamint felidézik a magyar pénzügyi igazgatás elmúlt 150 esztendejét.

Pénzügyminisztérium (József nádor tér)
Miniszteri folyosó
Miniszteri tárgyaló
Miniszteri előtér Kossuth Lajos szobrával
Márvány főlépcső
Pénztárterem