Helyszínek

A szűrési feltételeknek az alábbi találatok felelnek meg:

Szent István Római Katolikus Templom - Abony - PEST

Szent István Római Katolikus Templom

PEST
2740
Abony
Kossuth tér 14.
Telefon: 
+36 53 360-075
E-mail: 
abonyinaplo@gmail.com

Adatok

Leírás

A római katolikus templom a Városháza szomszédságában helyezkedik el. Központi elhelyezkedésével és a város fölé magasodó, a főhomlokzat síkjából kissé előreugró, monumentális tornyával meghatározó épülete a városképnek. 1773-1785 között épült fel Sztranovszki János plébános kezdeményezésére a galántai Balogh család és a közbirtokosság adományaiból. Eredetileg barokk épület volt, de többszöri átépítések következtében többféle stílus elemei megfigyelhetők rajta.

Szeptember 15-én a megadott időpontokban Markó Ferenc ingyenes idegenvezetésével a látogatók felsétálhatnak a templomtoronyba.

Prónay kastély - Acsa - PEST

Prónay kastély

PEST
2683
Acsa
Honvéd u
Telefon: 
+36306094965
E-mail: 
alfoldi.attila@acsa.hu

Adatok

Leírás

A téglány alaprajzú, négysaroktornyos, kétszintes barokk kastélyt – a bejárati kapu fölötti címeres kronosztikon szerint – Prónay Gábor és felesége építtette 1735-40 között, egyes feltevések szerint Giovanni Battista Carlone (a közeli Szirákon, Egerben és környékén működő) itáliai építész közreműködésével. A kastély minden lakószobáját és közlekedő tereit értékes barokk és klasszicista falképek díszítették, emeleti dísztermének mennyezetét gazdag stukkódíszítés is borítja. Prónay Gábor a 18. század második felében a kastély és a templom között egy földszintes könyvtár épületet emeltetett. A 19. század végén és a kastélyhoz toldalékot építettek, majd ezt a 20. század elején megtoldották. Parkjának jellegzetessége a számos kerti építményen kívül egy műrom.

Királydombi pavilon a Grassalkovich-kastély kertjében - Gödöllő - PEST

Királydombi pavilon a Grassalkovich-kastély kertjében

PEST
2100
Gödöllő
Grassalkovich-kastély
Telefon: 
+36 28 430-864
E-mail: 
paphazi.janos@kiralyikastely.hu

Adatok

Leírás

A kastélypark egyetlen megmaradt barokk kori építménye a Királydombi pavilon, a honfoglalás kori vezérek és a magyar királyok arcképeivel. A kastélytól mintegy 200 méterre található, hatszögletű pavilont Grassalkovich I. Antal építtette az 1760-as években. A pavilon mesterségesen létrehozott magaslatra, úgynevezett királydombra épült. A pavilon faburkolatába illesztett 54 olajfestmény egységes szerkezetben, babérkoszorúból és feliratszalagból komponált keretben ábrázolja a vezéreket és királyokat. A feliratszalag az ábrázolt latin nevét, a magyar uralkodók sorában való sorszámát és az uralkodás időtartamát jelzi. A jelentősebb uralkodók portréi nagyobb méretben készültek, s kiemelt helyre: az ajtók és ablakok fölé kerültek. A sort Attila fejedelem nyitja az északi bejárat felett. Alatta Keve vezér következik, majd tőle jobbra, körbehaladva helyezték időrendbe a képeket. Az 1848–49-es szabadságharc során a képek egy részét megrongálták. A kastély új tulajdonosa, báró Sina Simon 1857-ben felújíttatta a pavilont, I. Ferenc József gödöllői látogatására készülve. Megfesttette a megrongált képek másolatait, s a sorozatot kiegészítette az építés óta eltelt csaknem egy évszázad uralkodóival.
A kastély 1867-ben kezdődő királyi időszakában a pavilon ebben az állapotában működött, s látogatható is volt. Erzsébet királyné halála után (1898) azonban a portrékat a budai királyi palotába vitték. Innen került később 14 db a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonába. (A többi kép holléte jelenleg nem ismeretes.)
Az épületet 2002-ben állították helyre. A képsorozatot fotótechnikával reprodukálták. A megmaradt festmények másolatai mellé az ún. Nádasdy Mausoleum és más ábrázolások alapján nagyított és színezett képek kerültek. A királydombi pavilont 2004 decemberében nyitották meg újra.

báró Eötvös Loránd menedékház - Pilisszentkereszt, Dobogókő - PEST

báró Eötvös Loránd menedékház

PEST
2098
Pilisszentkereszt, Dobogókő
Téry Ödön út 26.
Telefon: 
+36 30 241-4412
E-mail: 
vuray.gyorgy@upcmail.hu

Adatok

Leírás

Az ország első, 1898. július 5-én nagy ünnepség keretében felavatott, fából épült menedékháza (boronaház), amely ma már Turista Múzeum. Számtalan turista emlék látható itt.
A mellette lévő, 1906-ban már kőből épült báró Eötvös Loránd menedékház 44 fő részére biztosít éjszakai szállást, míg éttermei, és terasza közel 150 fő részére nyújt étkezési lehetőséget.
A parkban található az első világháborúban hősi halált MTE tagok hősi emlékműve, amelynél 2018. október 27-én fogunk megemlékezni. A parkban áll Cholnoky Jenő, 1945 előtt volt elnökünk emlékműve is. A kilátó alatt egy sziklateraszon a siketnéma turisták Mária kegyhelye található. A kilátónál, ahonnan csodálatos a Dunakanyar látképe, áll dr. Téry Ödön emlékműve, aki a Magyar Turista Egyesület megálmodója és megalkotója volt.

Siketnéma turisták Mária Kegyhelye

Püspökszilágy Önkormányzati Hivatal és Erdei Iskola épület - Püspökszilágy - PEST

Püspökszilágy Önkormányzati Hivatal és Erdei Iskola épület

PEST
2166
Püspökszilágy
Kossuth u. 9.
Telefon: 
+36 20 487-7852
E-mail: 
polgarmester@puspokszilagy.hu

Adatok

Leírás

A 2018-ban átadott hivatali épület és a benne lévő erdei iskola két szinten helyezkedik el. A teljesen újjáépített és tetőtérrel bővített épület több, mint 100 éves. Eredetileg is községházának épült, helyi védettséget élvez. A polgármesteri hivatalon túl az épületben 80 fős rendezvényterem és konyhával kiegészített étkező, az erdei iskola részen pedig számos foglalkoztató és bemutató helyiség található.A kialakított szálláshelyeken túl az emeleten az önkormányzat értéktárának kiépítése is befejeződött. Az udvarban nagy méretű nyári tanterem és egy energiaközpont található. Az épület nagyrészt megújuló energiákkal üzemel. A rendezvény idejére időszakos kiállítást szervezünk, a váci Tragor Ignác Múzeummal együttműködve ill. az emeleten lévő értéktár melletti helyiségben rádió kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők. A fő téren és az épület körül buszoknak és akár 100 személygépkocsinak is elegendő parkolási lehetőséget biztosítunk. Az épület teljesen akadálymentesített.

Püspökszilágy Római katolikus templom - Püspökszilágy - PEST

Püspökszilágy Római katolikus templom

PEST
2166
Püspökszilágy
Kossuth u. 18.
Telefon: 
+36 20 487-7852
E-mail: 
polgarmester@puspokszilagy.hu

Adatok

Leírás

Püspökszilágy fő terén áll a 2014-ben immár 100 éves neogótikus római katolikus templom. Névadója Szent Márton, mivel a falu lakossága 1914. március.19., József napjától 1914. november. 11., Márton napjáig, tehát alig 8 hónap alatt építette,nagyrészt saját erejéből. A templom udvarában faragott Szent Márton szobor és "lurdi" barlang is található. A régi római katolikus templom 1715-ben épült, amit 1746 és 1748 között Althann Károly püspök újjáépíttetett. Ez a templom csaknem 170 évig állt, míg a már roskadozó épületet lebontották. A bontást hivatalosan 1914.március 17-én kezdték, s a Dr. Bánhegyi Géza királyi mérnök tervei alapján épített új templomot még ugyanezen évben, novemberben szentelték fel. Az épület neogót stílusban épült egyhajós, támpilléres szerkezetű, félkörív alaprajzú szentéllyel. A torony magassága 29,4 m, a templom szélessége 10,76m, hosszúsága 29,44m. A templom tornya négy harangnak ad helyet, melyek közül sorban a legidősebb az 1745-ben Jozef Steinstock által öntött "középső". Korban ezután következik a kis harang, melyet 1922-ben öntöttek, majd az 1928-ban Slezák László budapesti harangöntő mester öntötte, 180 kg súlyú "régi" nagyharang. Végül a legnagyobb és egyben legfiatalabb harang az új nagyharang, Talapka István plébánossága idején, 1995.április 11-én szentelte fel a váci segédpüspök. Súlya 337 kg. A valamikor 144 főt is számláló település központi épülete kívül-belül megújulva várja a híveket és a Püspökszilágyra látogató vendégeket. A keresztút, a kálvária a község közepén, a templom és a parókia között található. A tizennégy dísztégla borítású oszlopon Begyik Tibor ötvösmester alkotásai láthatók. Az út felső végén áll a kálvária három keresztje, a középsőn bronz korpusszal.

Püspökszilágy Tájház - Püspökszilágy - PEST

Püspökszilágy Tájház

PEST
2166
Püspökszilágy
Bajcsy u. 14.
Telefon: 
+36 20 487-7852
E-mail: 
polgarmester@puspokszilagy.hu

Adatok

Leírás

A tájház a falu főtere mellett található, az önkormányzati épület szomszédságában. Az épület több, mint 150 éve épült, vertfalú, gerendás, hagyományos palóc ház. Az önkormányzat 2007-ben vásárolta meg, majd alakította ki benne a tájházat. A romos tájház épület helyreállításában az erdélyi testvértelepülés, Kézdialmás mesterei is részt vettek. A ház tisztaszobából, konyhából és feketeszobából áll. Lelke a mai is működő nagyméretű kemence, a ház középpontjában. Az udvaron található a falu egyetlen gémeskútja. A gazdasági épületben az önkormányzat többfunkciós életházat alakított ki, ahol a tájházhoz kapcsolódó színes foglalkozások, rendezvények megtartására van lehetőség, akárcsak a csatlakozó gazdasági udvarban. A tájház berendezése a falu lakosságának adományaiból áll, illetve a település múltját bemutató régi fénykép dokumentációból. A régi eszközök mellett a hagyományos kendertermesztést, feldolgozást és termék előállítást is bemutatjuk.
A rendezvény ideje alatt vándor babakiállítást mutatunk be az épületben, ahol a környező települések ill. Magyarország nemzetiségeinek népviseletébe öltöztetett babákat tekinthetnek meg a kedves érdeklődők.

Régészeti Park - Százhalombatta - PEST

Régészeti Park

PEST
2440
Százhalombatta
Poroszlai Ildikó utca 1.
Telefon: 
+36 23 350-537
E-mail: 
info@matricamuzeum.hu

Adatok

Leírás

A Régészeti Park a Százhalombatta északi részén elterülő több mint száz halomsírt magába foglaló halomsírmező déli részén található. A Parkban rekonstruált, látogatható bronz- és vaskori házak mellett az évtizedek óta folyó környezeti rekonstrukció eredményeit is megismerheti a látogató. Egyedülálló a látogatható 115. számú vaskori halomsír, melyben multimédia ad átfogó ismereteket a korszakról.

Légifotó a Régészeti Parkról
Vaskori falu a Régészeti Parkban

Városi Tömegközlekedési Múzeum - Szentendre - PEST

Városi Tömegközlekedési Múzeum

PEST
2000
Szentendre
Dózsa György út 3.
Telefon: 
+ 36 1 461 6500/53225
E-mail: 
muzeum@bkv.hu

Adatok

Leírás

A múzeum a főváros közösségi közlekedésének fejlődését, a BKV és jogelődjeinek történetét mutatja be. A kiállításoknak otthont adó 1914-ben készült egykori HÉV kocsiszín műemléki épületében a látogatók egy igazi „időutazás” részesei lehetnek a mintegy 70 kiállított jármű segítségével, melyek egy részére fel is szállhatnak.

Helytörténeti Gyűjtemény - Üllő - PEST

Helytörténeti Gyűjtemény

PEST
2225
Üllő
Pesti út 96.
Telefon: 
+36 29 320-102
E-mail: 
ullokonyvtar@monornet.hu

Adatok

Leírás

2015-ben nyitotta meg kapuit az üllői várostörténeti kiállítás. A régi polgári épületben kiállított helytörténeti anyagot négy helyiségben helyezte el a kiállítás rendezője Fehér László helytörténész. Történelmi tabkókon követhetjük nyomon különböző korok helyi vonatkozású eseményeit, valamint 12 tárló őrzi a lakosok adományiból összegyűlt tárgyi emlékeket.

Az üllői Helytörténeti Gyűjtemény épülete

Tragor Ignác Múzeum Memento Mori & Ars Memorandi Kiállítóhely - Vác - PEST

Tragor Ignác Múzeum Memento Mori & Ars Memorandi Kiállítóhely

PEST
2600
Vác
Március 15. tér 19.
Telefon: 
+36 27 200-868
E-mail: 
info@muzeumvac.hu

Adatok

Leírás

A Domonkos templom helyreállítási munkálatai során 1994-ben előkerült leletegyüttes az eddigi legnagyobb és legépebben fennmaradt hazai kriptatemetkezés. A Memento Mori kiállításon többségében a 18. századból származó koporsók, a különleges klímának köszönhetően jó állapotban fennmaradt, spontán mumifikálódott testek valamint a különböző temetési kellékek egy része tekinthető meg. A Memento Mori kiállításhoz kapcsolódó, részben a domonkos kripta anyagára alapozott Ars Memorandi - Kapuk a múltra címet viselő, új állandó kiállítás döntően a török hódoltságot követően újratelepülő, multikulturális város életét mutatja be a barokk város felvirágzásáig, így a kriptaleletekből rendezett tárlatot is befogadó 18. századi főtéri polgárházban kialakított térben létrejött egy korszerű várostörténeti bemutató.

Memento Mori kiállítóhely bejárata

Vác Város Levéltára - Vác - PEST

Vác Város Levéltára

PEST
2600
Vác
Múzeum utca 4.
Telefon: 
+36 27 305-444
E-mail: 
info@vacarchivum.hu

Adatok

Leírás

Vác Város Levéltára 2004-ben alakult, célja Vác város írásos történeti emlékeinek megőrzése és feldolgozása. Átveszi és gyűjti a Vác városban működő vagy működött közigazgatási szervek, intézmények, gazdálkodó szervezetek, testületek, egyesületek, családok és személyek történeti értékű iratait, és ezekben biztosítja a kutatást. A levéltár a városi múzeum korábbi épületét kapta meg, amelyet - teljes átalakítás után - 2006-ban vehetett birtokba. A régi épületszárny földszintjén a kutatóterem és az ügyfélszolgálat, emeleten az irodák kaptak helyet. A hátsó épületrészben a mai igényeknek megfelelő, klimatizált iratraktárak találhatók. Az épület különleges értékei a középkori és kora újkori pincék, valamint a megye és a város címereit bemutató üvegajtó.

A levéltár épülete
A levéltár udvara
Címeres üvegajtó

Nemzeti Botanikus Kert (MTA ÖK) - Vácrátót - PEST

Nemzeti Botanikus Kert (MTA ÖK)

PEST
2163
Vácrátót
Alkotmány út 2-4
Telefon: 
+36 28 360-122
E-mail: 
botanikuskert-info@okologia.mta.hu
Figyelem!: 

Csak vezetéssel látogatható! (Részletek a "Vezetés" fülnél!)

Adatok

Leírás

A 180 éves műemléki és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kert, hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. A dendrológiai (fa- és cserje-) gyűjtemény több ezer országunkban honos és távoli tájakról származó növényt tartalmaz. A látványos, geometrikus kialakítású rendszertani gyűjteményben rokonsági viszonyaik szerint ültettük ki a növénycsoportokat. A gyógy- és fűszernövények között kis táblák tájékoztatják a látogatókat e hasznos növények jellemzőiről, felhasználási módjáról. A sziklakerti és évelőgyűjtemény egyik helyszínén földrajzi származás szerinti kiültetésben, a másik helyszínen a fény-árnyék igényekhez alkalmazkodó elrendezésben mutatja meg kertünk értékes díszeit. Gazdag árnyékliliom gyűjteménnyel is büszkélkedhetünk. Az üvegházi gyűjtemény (aminek része a pálmaház, a kaktusz- és pozsgásház valamint a bromélia és orchideaház) egész évben csodálatos, egzotikus látnivalókkal örvendezteti meg az idelátogatókat.
Minden évszakban lebilincselő a látvány a 27 hektáros kertben. Az eddig észlelt fészkelő madárfajok száma 62, a tavakban 22 halfaj él, 73 puhatestű állatfaj talált itt otthonra. Egynyári növénybemutatók, hangulatos sétautak, rózsa fajtabemutató és a természet sok-sok apró csodája várja egész évben kedves vendégeinket.

Vácrátót, Nemzeti Botanikus kert, Berkenyeház
Gróf Vigyázó Sándor mellszobra a vérbükk alatt, Vácrátót
Vácrátót, "Zenélő" malom
kerti út ősszel, Vácrátót
Műrom részlete, Vácrátót
Udvarház az 1930-as évekből
Nagy tó, Vácrátót
Tornácosház tavasszal
XIX. századi épített és természeti értékek, Vácrátót

Római katolikus templom - Veresegyház - PEST

Római katolikus templom

PEST
2112
Veresegyház
E-mail: 
dr.varga.kalman@gmail.com

Adatok

Leírás

A település Fő útja mentén álló, műemlék templom egyhajós, középtornyú, Migazzi Kristóf váci püspök által 1778-ban copf stílusban emelt épület. A templombelsőben az elmúlt évek alatt több régészeti kutatásra került sor, s ezek során feltárultak a középkori, gótikus jegyeket mutató, a 15–17. században kibővített templom falai. Az írásos forrásokból már ismert korábbi templom a Migazzi-féle hajlék helyén állt, szentélye pedig a sekrestye helyén volt. A régi templom alatt találtak egy boltozott kriptát, melyben két 18. században elhunyt plébános nyugszik.
Az érdeklődők számára szakember mutatja be a régészeti feltárások eredményeit.

Városi Múzeum - Veresegyház - PEST

Városi Múzeum

PEST
2112
Veresegyház
Szentlélek tér 5.
E-mail: 
dr.varga.kalman@gmail.com

Adatok

Leírás

A középkori település centrumában, a mai barokk templom mellett álló XV. századi épület mai formáját - többszöri bővítést követően - a XIX. század közepén érte el. Főhomlokzata egyedi. Láng József helyi tanító családja lakta a XIX-XX. században. A felújítást követően a Városi Múzeum otthonává vált.
Kincsek a földben (Pénzleletek a múltból) - Veresegyház területe különösen gazdag régészeti lelőhelyekben, lábunk alatt szó szerint az emberi élet évezredes nyomai rétegződnek. Az ásatásokon vagy földmunkák során eddig előkerült leletek közül a kincsekből válogattunk: kiállításunkon a római császárok korától a 19. század közepéig vert különféle pénzek láthatók, így együtt először megmutatva szépségüket a város értő közönségének.
Az Althannok - A Veresegyház históriájában is jelentős Althann Mihály Frigyes (1682–1734) váci püspök kinevezésének 300. évfordulójára rendezett kiállítás a püspök építő- és egyházszervezői tevékenységét mutatja be. A kollekciót a püspöki székben őt követő unokaöccs, Althann Mihály Károly (1702–1756) időszakát áttekintő blokk egészíti ki.