Nyílt nap a Kiskertek lelőhelyen

Telefon: 
+36 34 344 697

Idén a Komáromi Klapka György Múzeum és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Régészettudományi Intézete közös programmal várja az érdeklődőket. A helyszín a római kori Brigetio (mai Komárom/Szőny) legiotáborának területe, ahol a múzeum és a Régészettudományi Intézet Ókori Régészeti Tanszéke 2 hónapon keresztül folytat ásatást OTKA pályázat keretében.
Az egykori katonai tábor kiterjedése a légi felvételek és a terepalakulatok alapján jól meghatározható. Alapterülete 540 x 430 m volt szabályos téglalap alaprajzzal, amit kettős árokkal vettek körbe. Területét a rajta áthaladó K-NY irányú limesút (mai 1-es számú főút) osztja ketté. Északi, az út és a Duna között fekvő ún. praetentura része beépítetlen, jelenleg mezőgazdasági művelés alatt áll és egy sportpálya fekszik a területén. Déli része, a retentura az 1940-es években épített olajgyári (MOL) lakótelep alatt helyezkedik el. A belső szerkezetéről keveset tudunk, mivel összefüggő feltárás még nem volt a területen. A lelőhelyről 2014-ben lakossági bejelentés alapján egy szenzációs leletegyüttes, egy Philippus Arabs császár által kiadott, Kr. u. 247 és 249 közé keltezhető bronz törvénytábla töredékei kerültek a Komáromi Klapka György Múzeumba, ami az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb epigraphiai lelete hazánkban.
Az idei évben a régészeti kutatásokat a törvénytábla előkerülési helyén, a déli részen folynak. A feltárás célja a törvénytábla esetleges további töredékeinek megtalálása, valamint a tábor topográfiájának és periodizációjának vizsgálata.
Az ásatás eredményeit nyílt nap keretében a feltárás vezetője, Borhy László akadémikus, az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánja mutatja be.

Rendezvény helyszíne
KOMÁROM-ESZTERGOM
2921
Szőny
Mol lakótelep
Kapcsolódó helyszín: 
Rendezvény(ek) időpontja: 
2015.09.19., szombat - 10:30