A Népszabadság és a szilveszteri Népszabi karikatúrái - tárlatvezetés

A tárlatvezetésre a regisztrációjukat erre az email címre várjuk: info@phistory.hu.

Telefon: 
+36 1 301-2020
Egy Kádár-karikatúra a kiállításból
Egy Kádár-karikatúra a kiállításból
Szilveszteri Népszabik

A Politikatörténeti Intézet kiállítása a Népszabadság 1956 és 1988 között és a szilveszteri Népszabi 1980-as években megjelent politikai karikatúráiból kínál ízelítőt, ami a politikai humor sajátos – a politikai kabaréval mindenképpen kiegészítendő – metszetét adja. A politikai karikatúra mint cseppben a tenger sokat elárul egy adott kor társadalmáról, politikai életéről. Különösen egy olyan kor esetében, amikor a karikatúra egy felülről irányított, kontrollált médiarendszer egyik népszerű tartozéka volt. Alapvetően csipkelődő, „ellenzéki” műfaj létére szolgálta – egyre ellentmondásosabban, egyre több kétértelműséggel és egyre politikamentesebben a propagandacélokat. A 800 ezer példányszámban megjelenő vezető pártlap karikatúrái még inkább „ki voltak téve” a politikai megrendelésnek – és a politika is közelebb állt hozzájuk. Ha nem is gyakran, de visszatérően szerepeltek a lap hasábjain politikusok, sőt – mintegy tucatnyi alkalommal – maga Kádár János is. A kiállítás az államszocialista nyilvánosság sajátos szűkebb és tágabb köreire, belső, bizalmas szegmenseire is kitér, megismertetve a látogatókat a szilveszteri Népszabi és a Fácán Matyi világával is.
Az általunk válogatott anyag a Politikatörténeti Intézet által felvállalt, az Eu Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökségének (EACEA) Európa az Állampolgárokért – Európai Emlékezet programja által támogatott éves tematikába is illeszkedik, amely a 20. századi történelmünket több pontjában is fonák oldaláról mutatjuk be.
Épületünk csak szombaton tart nyitva 10.00-16.00 között, a kiállítás ezalatt végig megtekinthető, a belépés ingyenes. Tárlatvezetés 12.30 és 15.30 órakor. Vasárnap zárva leszünk.

Rendezvény helyszíne
BUDAPEST, V.
1054
Budapest
Alkotmány u. 2.
Rendezvény(ek) időpontja: 
2018.09.15., szombat - 12:30
2018.09.15., szombat - 15:30