"Hűlt helyek - múltfaggató séták a várban és a vár alatt, középkori zsidó városnegyedek nyomában"

A sétán való részvételhez regisztrálni kell a http://szembenezes.net/var_seta_zsidonegyed.php címen. A telefonszám megadása segít, hogy vis maior esetén gyorsan értesíthessük. Ha kerekesszékkel jön és segítséget kér, kérjük jelezze a regisztrációnál.

Tudja, hogy a budai vár kockakövei alatt középkori zsidó városrészek találhatók? S hogy jó részük az utókor ostobasága, szűklátókörűsége miatt láthatatlan? Hogy ami meg látható volna, azt a hivatal zárja el, s hogy két házfalon elhelyezett, nem épp naprakész információt tartalmazó táblán és egy múzeumként üzemelő épületen kívül, semmi nem emlékeztet erre a múltra?
Ha a válasza nem, a többséghez tartozik. A szakértőkön és az elkötelezett városvédőkön kívül kevesen ismerik a tényeket. Kevesen tudják, hogy a világörökség részét képező budai vár területén már a törökök előtt jelentős zsidó közösség élt, amelynek három zsinagógája is volt, mert e történelmi-kulturális örökségnek szinte minden része a föld alatt van. Van, amit az enyészet vagy az éppen uralkodó rezsim tüntetett el, van, amit a harcok söpörtek el, van, amire pedig az utókor mondott nemet. Egyelőre. És nem válhatott közkinccsé az sem, amit feltártak, hiszen jórészt az is legfeljebb korlátozottan látogatható, az emlékek helyét nem jelzi egyetlen hiteles tábla vagy felirat sem.
Jöjjön velünk! Egy beszélgetős, kényelmes sétán, fedezzük fel együtt közös múltunkat, egész Európában egyedülálló kincseinket! A Budapesti Történeti Múzeum és a Szembenézés Alapítvány sétáján láthatóvá válik a láthatatlan. Végh András középkorkutató történész-régész, a feltárások vezetője kalauzolja az érdeklődőket, és nem elégszik meg a szorosan vett zsidó örökség megismertetésével, széles történelmi-kultúrtörténeti összefüggésben mutatja meg a látható és láthatatlan helyeket. Elbeszéléseiből tényeket és legendákat ismerünk meg, és a feltárások során készített rajzok, fotók és illusztrációk segítségével bepillantunk a föld alá, megelevenedik a középkori élet és környezet.
A részvétel regisztrációhoz kötött, hogy mindenki minden hallani- és látnivalóhoz kényelmesen hozzáférjen. Rossz idő esetén is több sétát indítunk, senki nem marad le. Kényelmes, apróbb pihenőkre is lehetőséget adó sétánkon a budai várat majdnem végigjárjuk.

középkori sírkőfelirat
az első séta
Vezető neve: 
Végh András és Pap Ágnes
Találkozó helyszíne
1014
Budapest
Szent György tér 2. Budavári Palota E épület
Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum, Budai Vár Oroszlános udvar
Séta indulási ideje: 
2015.09.19., szombat - 11:00
2015.09.19., szombat - 15:00
2015.09.19., szombat - 18:30
2015.09.20., vasárnap - 11:00
2015.09.20., vasárnap - 15:00
2015.09.20., vasárnap - 18:30
Séta időtartama: 
1,5-2 óra